21

Women’s March kondigt staking aan tegen Trump

Wat zou er gebeuren als alle vrouwen voor één dag het werk neer zouden leggen? De Amerikaanse Women’s March wil er graag achter komen. De organisatie deed afgelopen week een aankondiging online waarin ze een oproep deden aan alle vrouwen om te staken. Huishoudelijk werk zou hier ook onder vallen.

De staking, waarvan de datum nog niet duidelijk is, werd afgelopen maandag via social media verspreid. Het bericht ving binnen korte tijd veel bijval.


Politieke beweging
De Women’s March begon met een oproep tot een March on Washington op de dag na de inauguratie van President Trump. Miljoenen kwamen opdagen voor demonstraties over de hele wereld, inclusief een gigantische opkomst voor de demonstratie in Washington zelf. Met alleen de Women’s Marches die in Amerika plaatsvonden meegerekend wordt dit protest de grootste demonstratie in de geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd.  Sindsdien heeft de organisatie van de Mars zich ingezet om van het protest een politieke beweging te maken.

De website van de Women’s Macht roept op tot tien acties die ondernomen kunnen worden binnen de eerste honderd dagen van het presidentschap van Trump, zoals het organiseren van kleine bijeenkomsten en het bellen van volksvertegenwoordigers. Maar een staking zou het protest weer uit de huiskamers halen en zou zelfs economische gevolgen kunnen hebben. De organisatie doet in ieder geval een belofte; ‘The will of the people will stand.’

Ook in Nederland is er enthousiast gereageerd op het initiatief, maar er zijn zover bekend nog geen concrete plannen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)