Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wordt Juncker nu al neergehaald?

  •  
11-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
exp_300.jpg
Der Spiegel: EU-leider vormde zijn Luxemburg om tot belastingparadijs en benadeelde zo andere lidstaten ... Verenigd Links komt met motie van wantrouwen
De gezaghebbende Duitse opiniesite Der Spiegel stelt dat Jean-Claude Juncker, de kersverse voorzitter van de Europese Commissie, wellicht moet aftreden. De voormalige premier van Luxemburg heeft het groothertogdom veranderd in een ongekend belastingparadijs dat andere lidstaten benadeeld. Die praktijk is volledig in strijd met de boodschap die de EU-leider uitdraagt dat lidstaten eigen belang niet voorop moeten plaatsen. EU-onderzoekers zijn al aan het uitvissen wat er moet gebeuren als hij gedwongen wordt op te stappen.
“Iemand die er voor gezorgd dat grootschalige belastingontduiking kan voortduren en verantwoordelijk is voor een onrechtvaardig systeem in de EU kan de Europese Commissie niet leiden”, zegt Gaby Zimmer, fractievoorzitter van Verenigd Links waar voor Nederland de SP en Partij voor de Dieren deel van uit maken. Een liberale europarlementariër noemt Juncker als het gaat om de bestrijding van belastingontwijking “de vos die op de kippen past”.
13598392484_c68740656e_z
Dat Juncker 19 jaar lang premier van Luxemburg was en dat het land een belastingparadijs is, zijn op zich al lang bekende feiten. Maar door onderzoek van een aantal Europese media wordt duidelijk op welke enorme schaal dat gebeurd is en dat Juncker daarbij wellicht Europese wetgeving overtrad. In 2004, toen de sociaal-democraten toetraden tot de Luxemburgse regering van de christendemocraat Juncker, eisten ze een onderzoek naar de toelaatbaarheid van de belastingregelingen in vergelijking met andere landen. Dat onderzoek is er op de een of andere manier nooit gekomen.
In 1997 slaagde Juncker er als roterend voorzitter van Europese Raad in te voorkomen dat een gedragscode voor belastingregelingen voor ondernemingen die moest voorkomen dat Europese landen elkaar schade toebrengen met lucratieve regels, een wettelijke status kreeg. De gedragscode is er wel gekomen maar kent geen sancties.
De autoriteiten van de EU die de marktwerking moeten beschermen kregen lange tijd geen medewerking van de Luxemburgse overheid. Pas nadat Junkcer werd weggestemd in 2013 kreeg de onderzoeker van de EU antwoord op vragen over 22 verdachte belastingregelingen. De onderzoekers zijn er zeker van dat een deal die werd gesloten met autofabrikant Fiat Chrysler illegaal is omdat de regeling iedere ‘financiële logica’ mist en er voor zorgt dat de fabrikant oneerlijke concurrentiepositie bekleedt.
Als duidelijk wordt dat onder Junckers leiding de EU-wetten zijn overtreden dan kan de positie van de Commissie-voorzitter gaan wankelen. Het onderzoek naar die kwestie gaat nog maanden duren maar Verenigd Links wil Juncker deze week al naar het Europees parlement halen een motie van wantrouwen tegen hem indienen.
“Bedrijven die in meerdere landen fors geld verdienen, moeten zich niet er onderuit maken om een deel van hun winst aan de samenleving ten goede te laten komen. Dat bedrijven zich onttrekken aan belastingbetaling treft niet alleen Europese maar ook ontwikkelingslanden hard. Europese regels zijn nodig om belastingontduiking- en ontwijking tegen te gaan en Juncker is de laatste die daarvoor zal zorgen,”  zegt Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.
De Volkskrant berichtte vrijdag dat de positie van Juncker niet in gevaar lijkt:
Juncker lijkt vooralsnog niet in problemen te komen door de onthullingen. De Duitse minister Schäuble benadrukte dat de Luxemburgse belastingafspraken met bedrijven noch uniek, noch illegaal waren. Veel andere lidstaten – waaronder Nederland – proberen multinationals te lokken met lucratieve belastingakkoorden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.