Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wouter Bos: Zeg me dat het niet zo is!

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
bos.jpg
Oud PvdA-leider tegen participatiesamenleving... 'Ideologische revolutie binnen PvdA'... 'Overheid wordt Amerikaans, klassiek liberaal'...
Sprak de koning in de Troonrede ook namens de PvdA toen hij afscheid nam van de klassieke verzorgingsstaat en de participatiesamenleving aankondigde? Oud-partijleider Wouter Bos hoopt van niet. Dat schrijft hij in zijn column in de Volkskrant.
Bos noemt in zijn  column  de participatiesamenleving het grootste nieuws uit de Troonrede. Niet de term zelf. Want Balkenende gebruikte het concept al in zijn Bilderberglezing in 2005. Alleen daarom al is de adoptie door dit CDA-loze kabinet opmerkelijk, aldus Bos. Maar waar hij vooral van geschrokken is, is de interpretatie die Rutte geeft aan het begrip participatiesamenleving.
Hij ging verder dan Balkenende ooit durfde en zei dat het betekende dat iedereen die voor zichzelf kan zorgen, dat ook moet doen en dat de overheid er vooral is voor diegenen die dat niet kunnen.”
En dat is een opvatting die Bos een gruwel is en die volgens hem wezensvreemd is aan de PvdA. Als Rutte deze tekst ook namens de PvdA heeft neergepend, is er echt iets goed mis, aldus Bos.
Als dat niet slechts de mening van de VVD-leider is, maar ook van de coalitie, is er bij de PvdA sprake van een kleine ideologische revolutie. Geen visie meer op de overheid die er ook voor de middenklasse is, een overheid die verbindt omdat iedereen er aan mee betaalt en iedereen er van mee geniet. In plaats daarvan een overheid louter voor de allerzwaksten. Amerikaans, klassiek liberaal en zichzelf uiteindelijk marginaliserend. Zeg me dat het niet zo is!
Bos sneert in zijn column ook nog naar de oppositiepartijen die dinsdagavond meededen aan het Prinsjesdagdebat van de NOS. Omdat de Miljoenennota pas op de dag zelf beschikbaar werd gesteld aan de Tweede Kamer, zijn de Algemene Beschouwingen op hun verzoek uitgesteld zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Bos schrijft:
Maar dan wel een tv-debat op dinsdagavond om de vloer niet helemaal aan het kabinet te hoeven laten. (…) Het was voor de Kamer en met name de oppositie kennelijk kiezen uit twee kwaden: of een snel Kamerdebat met onvolkomen voorbereiding, of een snel tv-debat met net zo onvolkomen voorbereiding. Dat laatste gebeurde, inclusief wat bij zo’n vluggertje hoort: makkelijke meningen over niet gelezen stukken en nergens een tegenbegroting of uitgewerkt alternatief op tafel.
cc-foto: zilverbat

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.