75

WTO onderhandelt over belastingkorting duurzame producten

Europa vindt korting interessant vanwege de servicekosten op windmolens

Diplomaten uit de VS, China en Europa praten vandaag met de Wereldhandelsorganisatie over het schrappen van belastingen op duurzame producten en technologieën. Daarbij stevenen de elf landen af op een deal die een triljoen duurzame producten goedkoper en aantrekkelijker zou maken.

Het voorstel van de WTO gaat over 86 procent van de handel op zonnepanelen, windturbines, waterfilters en katalysatoren die de luchtvervuiling aanpakken. Als de onderhandelingen lukken zouden deze producten tot 35 procent afgeprijsd kunnen worden. Landen die meedoen aan de onderhandelingen zijn Australië, Costa Rica, Canada, Hong Kong, Japan, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zwitserland, China en Taipeh.

Duurzame producten en diensten zijn steeds meer in trek. Europa is wereldleider van de import en export van deze producten en is voornamelijk geïnteresseerd in hoe bepaalde services zoals het onderhoud van windturbines goedkoper gemaakt kan worden, zo schrijft de Herald Tribune. De eerste fase van de onderhandelingen gaat over het afschaffen van de douanerechten op duurzame producten. In de tweede fase wordt gekeken welke producten toegevoegd kunnen worden aan de lijst van de tarifaire belemmeringen en milieudiensten.

Hoewel klimaatproblematiek technische geen onderdeel uitmaakt van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wil ze wel kijken naar hoe handelsafspraken duurzame ontwikkeling kunnen bevorderen en daarbij hoort ook het efficient aanwijzen van natuurlijke bronnen vindt de WTO.

“Door technologien te vrijwaren van bepaalde belastingen kunnen we het milieu beschermen. Zo kunnen we producnten goedkoper en toegankelijker maken voor iedereen”, aldus Michael Froman die als Amerikaanse diplomaat deelneemt aan de gesprekken.

cc-foto: Sebastiano Pedagaggi

Geef een reactie

Laatste reacties (75)