46

Yanis Varoufakis in Duitsland kandidaat voor Europese verkiezingen

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis stelt zich kandidaat voor de Europese verkiezingen. Hij doet dat niet in Griekenland, maar in Duitsland, namens zijn nieuwe politieke partij DiEM25: Democracy in Europe Movement 25.

Varoufakis verwierf internationale bekendheid toen hij in 2005, als destijds economisch adviseur van toenmalig oppositieleider George Papandreou, toen hij bij Europees controleur Eurostat bezwaar maakte tegen de Griekse staatsschulddeal met investeringsbank Goldman Sachs. In 2015 werd Varoufakis minister van Financiën in het kabinet-Tspiras. In die functie speelde hij een belangrijke rol binnen de onderhandelingen tussen Griekenland en de EU en zette hij zijn felle verzet tegen de harde financiële maatregelen tegen Griekenland voort. Onder meer via een referendum waarbij 61% van de stemmers tegen de maatregelen stemde. Datzelfde jaar nog trad Varoufakis af, naar eigen zeggen omdat hij vanwege zijn opstelling geïsoleerd was geraakt binnen de Griekse politiek.

In 2016 richtte Varoufakis een nieuwe pan-Europese partij op, DiEM 25. In het manifest omschrijft de partij zich als:

DiEM25 is een pan-Europese, grensoverschrijdende beweging van democraten.
Volgens ons is de Europese Unie bezig uiteen te vallen. Europeanen verliezen hun vertrouwen in de idee van Europese oplossingen voor Europese problemen. En terwijl het geloof in de EU aan het afnemen is, zien we een opgang van misantropie, xenofobie en giftig nationalisme.
We vrezen een teruggang naar de jaren ’30 als deze ontwikkeling niet wordt gestopt. Daarom zijn we bij elkaar gekomen, ondanks onze verschillende politieke tradities – Groen, radicaal-links, liberaal – om de EU te herstellen. De EU moet een gebied worden van gedeelde welvaart, vrede en solidariteit voor alle Europeanen. We moeten snel handelen, voordat de EU uit elkaar valt.

In mei 2019 doet DiEM 25 in Duitsland mee aan de Europese Verkiezingen. Over zijn kandidaatstelling zei Varoufakis bij de bekendmaking: ‘Ik accepteer deze nominatie omdat het de nieuwe transnationale politiek verbeeldt die we nu nodig hebben in Europa.’

Bron: De Standaard / cc-foto: Chatham House

Geef een reactie

Laatste reacties (46)