56

Ze pikken onze banen helemaal niet in!

Journalisten van The Guardian, Le Monde, El País, Süddeutsche Zeitung en La Stampa ontzenuwen 10 mythes rond immigratie in hun land 

‘Ze leren de taal niet, het zijn allemaal criminelen, ze integreren niet en ze pikken onze banen in.’ Het zijn enkele veelgehoorde beweringen over immigranten in Europa. Zes kranten onderzochten wat er nu eigenlijk waar is van deze aannames. We zetten er een paar op een rijtje.

Ze pikken onze banen in – Le Monde
In Frankrijk representeren immigranten 9% van de bevolking en dragen 8,9% bij aan de arbeidsmarkt, blijkt uit een onderzoek door de Franse overheid in 2012. De meeste studies voorspellen dat de vergrijzing in Frankrijk ertoe zal leiden dat immigranten hard nodig zijn op de arbeidsmarkt om het niveau van de verzorgingsstaat op peil te kunnen houden. 

Waar immigranten zijn, is misdaad Süddeutsche Zeitung
Een onderzoek van een Duitse criminoloog laat zien dat volwassen immigranten niet eerder geneigd zijn een misdaad te plegen dan mensen die in Duitsland geboren zijn. Voor jongeren geldt dat niet: er zijn onder jongeren meer niet-Duitse verdachten. Maar volgens de onderzoeker heeft dat meer te maken met sociale marginalisatie dan hun afkomst.

Onze scholen en ziekenhuizen raken overvol El País
“Er is geen enkele studie die de link tussen immigratie en het misbruiken van sociale voorzieningen onderschrijft”, aldus een onderzoeker van het Centrum voor Europese Beleidsstudies, een van de meest invloedrijke denktanks in Europa. Een recente studie toont aan dat immigranten over het gehele continent meer toevoegen aan de staat dan dat ze uitgeven, op zeven landen na, waaronder Spanje. In dat land echter zijn immigranten wel zogenaamde nettobetalers op het gebied van gezondheidszorg: ze worden minder vaak ziek dan niet-immigranten. Ze zijn vaak jonger en moeten voor het soort werk dat ze doen fitter zijn.

Het artikel ‘Ten Myths about Migration’ is onderdeel van het Europa-project van zes Europese kranten die samenwerken om te onderzoeken ‘wat de EU goed doet en wat niet’. Lees het hele artikel op The Guardian.

Cc-foto: takomabibelot

Geef een reactie

Laatste reacties (56)