Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeker vijftien woningcorporaties in financiële problemen

  •  
19-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Vestia_GerardStolk_300
Speculatie met riskante financiële producten jaagt corporaties op kosten. Banken eisen extra onderpand van 300 miljoen euro
Na Vestia zijn nog zeker vijftien woningcorporaties zijn in de problemen gekomen door de inzet van riskante financiële producten, meldt de NOS maandag. Ze hebben daar samen bijna 300 miljoen euro voor uit moeten trekken. Van de 398 corporaties hebben er bijna driehonderd (295) meegewerkt aan een inventarisatie van de NOS, waaronder de 200 grootste corporaties. Veertien corporaties erkennen dat ze door de bank gedwongen zijn een extra onderpand af te geven.
Door de extreem lage rente eisten banken extra onderpand voor ingewikkelde financiële producten. Vestia moest al anderhalf miljard euro extra onderpand bij de bank parkeren. De andere corporaties hebben in totaal bijna driehonderd miljoen in moet leveren. Dat geld is niet verloren, want als de rente weer oploopt valt een deel van dat geld vrij. Alle corporaties zeggen dat ze op dit moment in staat zijn de die extra lasten op te vangen, zo meldt de NOS.
De toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, waarschuwde twee weken geleden dat in totaal 24 corporaties in de problemen zouden komen als de rente flink zou dalen. De meeste corporaties zeggen nu dat ze een rentedaling met 1 procent kunnen opvangen. Alleen Portaal erkent dat het een dergelijke forse daling niet kan opvangen.
Foto-cc: Gerard Stolk
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.