Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelftest blijkt onbetrouwbaar bij mensen zonder coronaklachten

  •  
03-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Preventieve zelftesten voor basisschoolleerlingen

© ILLUSTRATIEF - Een basisschoolleerling doet thuis een preventieve zelftest. Vanwege het hoge aantal infecties op scholen moeten leerlingen vanaf groep 6 op het primaire onderwijs en alle leer

De zelftest van Roche, die tot vrijdag uitsluitend bedoeld was voor mensen die geen symptomen van corona hadden, blijkt juist in die gevallen onbetrouwbaar te zijn. Dat ontdekten onderzoekers van UMC Utrecht, zo meldt Nieuwsuur. Sinds vrijdag is de overheidsrichtlijn dat de tests ook gebruikt kunnen worden bij klachten, in dat geval werken de tests wel naar behoren.
Onderzoeksleider Carl Moons laat weten:
"De zelftests zijn in het verleden met name in de markt gezet om gebruikt te worden door mensen zonder klachten. Maar ons onderzoek laat zien dat juist voor deze doelgroep de onderzochte neuszelftest niet geschikt is. En dat is precies tegenovergesteld van de wijze waarop deze neuszelftesten tot nu toe werden aanbevolen."
Komend weekend wordt in veel Nederlandse huishoudens het Sinterklaasfeest gevierd. Vrijdag hamerde demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge er nog op dat vierders voor ze ergens op visite gaan, nog even een zelftest doen. Zonder klachten levert dat met de tests van Roche dus een zeer twijfelachtig resultaat op. De betrouwbaarheid van de tests van andere aanbieders wordt nog onderzocht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.