14

Zembla: Asbestgevaar op veel scholen

Bij een kwart van de middelbare scholen en één op twintig basisscholen direct gevaar voor volksgezondheid

Bij één op de vier middelbare scholen die zijn onderzocht op de aanwezigheid van asbest bestaat er een direct gevaar voor de volksgezondheid. Bij basisscholen ligt dit op één op de twintig. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten bekend worden gemaakt in de Zembla-aflevering ‘Asbest vrijgekomen’, aanstaande zaterdag.

De onderwijsorganisaties voor middelbare en basisscholen, de PO-Raad en de VO-Raad, hebben in een gezamenlijk onderzoek onder hun leden gepeild hoe het staat met de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen. Uit dat onderzoek is gebleken dat er op scholen in Nederland een potentieel asbestgevaar is voor leerlingen en leerkrachten. Ook blijkt dat basisscholen voor 95% en middelbare scholen voor 77% nog gebouwen hebben van vóór 1993. In dat jaar werd een volledig verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen van kracht.

Prof. A. Burdorf pleit in Zembla voor het actief inventariseren en verwijderen van asbest. “Als je het niet weghaalt, dan zal je tot in lengte van dagen nieuwe risico’s creëren”, zegt Burdorf. Hij is de auteur van het rapport van de Gezondheidsraad, die afgelopen zomer adviseerde om de normen voor asbest met een factor 30 tot 40 aan te scherpen.
Deze aflevering van Zembla is op zaterdag 15 januari om 22.35 uur bij de VARA op Nederland 2 te zien. 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)