12

Zembla: Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving 5,8 miljard per jaar

'De politiek moet actie ondernemen om de volksgezondheid te beschermen' ... Groot risico voor ongeboren baby's en jonge kinderen

De Nederlandse samenleving betaalt elk jaar 5.8 miljard euro aan de gevolgen van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Dat schrijft het onderzoeksprogramma Zembla woensdag in een persbericht. Wetenschappers zeggen in het programma dat de stoffen risicovol zijn voor de ongeboren baby en jonge kinderen. Er is zelfs kans dat ze permanente beschadiging oplopen tijdens hun ontwikkeling. Volgens deskundigen kunnen de stoffen ook bepaalde vormen van kanker veroorzaken.

Het programma Zembla schrijft op haar site:

Hormoonverstorende stoffen zitten in onze dagelijkse producten zoals plastic verpakkingsmateriaal, bespoten groente en fruit, blik of cosmetica. Onder leiding van de Amerikaanse kinderarts L. Trasande hebben internationale wetenschappers en artsenonderzocht welk aandeel hormoonverstorende stoffen zoals bisphenol A, bepaalde pesticides, weekmakers en vlamvertragers hebben in het ontstaan van ziektes. Volgens Trasande is er in Nederland per jaar sprake van 280 extra gevallen van zaadbalkanker door blootstelling aan vlamvertragers, schrijft hij 7000 sterfgevallen van mannen tussen 55-64 jarige toe aan weekmakers en worden 1500 gevallen van obesitas bij kinderen in verband gebracht met de blootstelling aan bisphenol A. Op basis van deze gegevens hebben de wetenschappers schattingen gemaakt hoe hoog de kosten zijn voor de behandeling van deze aandoeningen en de inkomstenderving voor de samenleving. Trasande benadrukt dat de totale zorgkosten waarschijnlijk hoger liggen: “We hebben naar minder dan 5% van deze chemische stoffen gekeken. Dus het is een lage schatting.”

Het onderzoeksprogramma laat ook zien hoe groot de invloed is van de industrielobby op de snelheid waarin de Europese Commissie criteria ontwikkelt waarmee hormoonverstorende stoffen gedefinieerd worden en uiteindelijk ook gereguleerd. Niet alleen heeft de lobby dit proces weten te vertragen in Europa, ook in Nederland gebeurt er weinig doordat Den Haag naar Brussel kijkt voor nadere criteria die dus niet komen. In Frankrijk zijn er wel bepaalde restricties ingevoerd. 

ZEMBLA: ‘Hormoonverstoorders’, woensdag 10 juni 2015 om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)