Laatste update 09:02
11

ZEMBLA: Landbouwgif kan Parkinson veroorzaken

Boeren, hun gezinnen en andere mensen die regelmatig boot worden gesteld aan pesticiden die in de Nederlandse landbouw worden gebruikt, hebben een verhoogd risico om de ziekte van Parkinson te krijgen. Dat meldt ZEMBLA. Momenteel zijn er ruim 50.000 Parkinsonpatiënten in Nederland en hun aantal groeit.

In de uitzending van ZEMBLA zegt hoogleraar Epidemiologie Roel Vermeulen:

Als we kijken naar het gemiddelde risico dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van Parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden.

Een aantal oude bestrijdingsmiddelen werden al eerder door de wetenschap in verband gebracht met Parkinson en verboden. Voorbeelden daarvan zijn de onkruidbestrijder Paraquat, de schimmelbestrijder Maneb en de insecticide Rotenon. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat ook moderne middelen verdacht zijn. Zo is het middel Mancozeb, een schimmelbestrijder, qua chemische samenstelling voor de helft identiek aan het beruchte middel Maneb. Maneb is sinds 2017 in Nederland verboden.

Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht:

Een deel van Mancozeb, de helft, is Maneb. Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Daarmee valt Mancozeb in dezelfde, verdachte groep. Uit toxicologische experimenten blijkt, dat Mancozeb vergelijkbare zenuwschade veroorzaakt als Maneb, waardoor Parkinson kan ontstaan.

Mancozeb is in Nederland de meest verkochte schimmelverdelger. Greenpeace Nederland vroeg de verkoopcijfers op en ontdekte dat er in 2017 maar liefst 2,5 miljoen kilo van het middel is verkocht. Veel meer dan de gebruikcijfers van het CBS, op basis van een enquête onder telers (1,4 miljoen kilo).

Zowel de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkennen dat de risico’s onvoldoende in kaart zijn gebracht. Meer en beter onderzoek naar de risico’s op Parkinson moet plaatsvinden nog voordat bestrijdingsmiddelen op de markt worden toegelaten, of worden herbeoordeeld, vindt ook de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

ZEMBLA, ‘Parkinson op het platteland’, donderdag 19 september om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)