Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZEMBLA: Zakenpartner Trump wast zijn geld wit in Nederland

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Volgens de onderzoeksjournalisten van het VARA programma ZEMBLA, maken Nederlandse brievenbusfirma’s deel uit van een miljoenenfraude door de zakenpartner van de Amerikaanse president Trump. Het gaat om een vastgoedbedrijf, Bayrock, waarmee Trump zijn hotels en appartementencomplexen bouwde. Het zou Nederlandse brievenbusfirma’s gebruikt hebben om geld wit te wassen. Bayrock staat bekend als een schimmig bedrijf met banden met de Russische maffia.
ZEMBLA onthult dat Bayrock in 2007 in Nederland een bedrijfsconstructie heeft opgesteld, waarmee $1,5 miljoen dollar zou zijn weggesluisd. Het bedrijf wordt in New York beschuldigd van grootschalige belastingfraude. Deze informatie zou belastend zijn voor Donald Trump en hem volgens Amerikaanse juristen in grote problemen kunnen brengen. Volgens de Amerikaanse wet is Trump namelijk medeaansprakelijk voor criminele activiteiten van Bayrock.
De advocaat Fred Oberlander, die namens de staat New York een rechtszaak tegen Bayrock voert legt uit: ‘Iedereen die een bedrijf bestuurt door middel van criminele activiteiten is schuldig aan een misdrijf. Iedereen die daar weet van heeft en er bij helpt is schuldig aan samenzwering tot een misdrijf. Zij gaan naar de gevangenis.’ De maximale gevangenisstraf is volgens Oberlander dertig jaar.
In de uitzending ‘De omstreden vrienden van Donald Trump: deel 1 – de Russen’ onderzoekt ZEMBLA hoe de president van de Verenigde Staten aan zijn geld is gekomen, wat zijn banden zijn met Rusland en hoe compromitterend deze dubieuze zakenrelaties zijn voor Trump.
Eerder deze week was journalist Sander Rietveld namens ZEMBLA te gast bij Pauw om dit opmerkelijke verhaal toe te lichten. Bekijk het fragment hieronder:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.