8

Zes goede redenen om een uiltje te knappen

Slapen is noodzakelijk, maar een dutje is ook zeer heilzaam

Slapen is essentieel voor een goede gezondheid. Maar een klein dutje kan ook al wonderen doen! Amper twintig minuutjes overdag de oogjes toe doen maakt een wereld van verschil. Hier zijn zes goede redenen om wat vaker een dutje te doen. De Morgen vertaalde van The Huffington Post.

Dutjes zijn goed voor:

1. Alertheid
Hoewel we ons de eerste seconden na een dutje doorgaans groggy voelen, zorgt het er wel voor dat we een stuk alerter zijn. Onderzoeken van NASA en Harvard tonen namelijk aan dat 20 tot 40 minuten rust tussen het werken door bevorderlijk is voor de alertheid.

2. Geheugen
Hersenscans hebben aangetoond dat mensen die dutjes doen een hogere hersenactiviteit hebben dan mensen die dat niet doen. REM-slaap wordt gekoppeld aan onze cognitieve processen, dus om echte voordelen te hebben, moet de rust wel wat langer duren. Wie ergens een uurtje kan missen zal zien dat de mentale vermoeidheid verdwenen is na een stevig dutje.

3. Creativiteit
Ooit al wakker geworden met een eureka-gevoel? Je ogen openen en weten wat het antwoord is op een aanslepend probleem? Onderzoekers hebben zich toegespitst op het ontdekken waarom de lamp gaat branden na een dutje. Ze zagen een boost in de activiteit van de rechter hersenhelft, die gekoppeld is aan onze creativiteit.

De andere drie redenen leest u bij De Morgen: Zes goede redenen om een dutje te doen

Foto-cc: Pricklypeardesu

Geef een reactie

Laatste reacties (8)