Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zes goede redenen om een uiltje te knappen

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_catnap_Pricklypeardesu_300.jpg
Slapen is noodzakelijk, maar een dutje is ook zeer heilzaam
Slapen is essentieel voor een goede gezondheid. Maar een klein dutje kan ook al wonderen doen! Amper twintig minuutjes overdag de oogjes toe doen maakt een wereld van verschil. Hier zijn zes goede redenen om wat vaker een dutje te doen. De Morgen vertaalde van The Huffington Post.
Dutjes zijn goed voor:
1. Alertheid Hoewel we ons de eerste seconden na een dutje doorgaans groggy voelen, zorgt het er wel voor dat we een stuk alerter zijn. Onderzoeken van NASA en Harvard tonen namelijk aan dat 20 tot 40 minuten rust tussen het werken door bevorderlijk is voor de alertheid.
2. Geheugen Hersenscans hebben aangetoond dat mensen die dutjes doen een hogere hersenactiviteit hebben dan mensen die dat niet doen. REM-slaap wordt gekoppeld aan onze cognitieve processen, dus om echte voordelen te hebben, moet de rust wel wat langer duren. Wie ergens een uurtje kan missen zal zien dat de mentale vermoeidheid verdwenen is na een stevig dutje.
3. Creativiteit Ooit al wakker geworden met een eureka-gevoel? Je ogen openen en weten wat het antwoord is op een aanslepend probleem? Onderzoekers hebben zich toegespitst op het ontdekken waarom de lamp gaat branden na een dutje. Ze zagen een boost in de activiteit van de rechter hersenhelft, die gekoppeld is aan onze creativiteit.
Flickr_catnap_Pricklypeardesu_620
De andere drie redenen leest u bij De Morgen: Zes goede redenen om een dutje te doen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.