15

Zetelverdeler: burger voorspelt uitslag verkiezingen

Concurrentie voor de politieke peilingen? 

Op Zetelverdeler.nl worden bezoekers van de websites van zes Noord-Nederlandse dagbladen uitgedaagd om hun voorspelling te geven van de verkiezingsuitslag op 9 juni, door via een eenvoudige handeling 150 zetels te verdelen over de politieke partijen.

In de provincies Groningen, Drenthe en Noord-Holland is via zes regionale dagbladtitels, waaronder Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant de Zetelverder geïntroduceerd.

Zetelverdeler.nl verzamelt duizenden voorspellingen en verwacht dat deze voorspellingen tezamen zorgen voor een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling van de hoeveelheid zetels die de verschillende politieke partijen toebedeeld zullen krijgen.

Ook een landelijk panel heeft de Zetelverdeler ingevuld. Daaruit bleek dat de kiezer verwacht dat VVD de grote winnaar zal worden van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni, maar minder eclatant (31 zetels) dan op dit moment voorzien wordt in de peilingen van bijvoorbeeld Maurice de Hond. Daarnaast voorspelt ook de Zetelverdeler zetelwinst voor D66, PVV en GroenLinks. Het CDA (41 naar 30) en de SP (25 naar 16) zijn de grote verliezers.

Onderzoeksbureau Newcom vroeg naast de zetelverdeling ook naar het vertrouwen dat men heeft in de lijsttrekkers. VVD-lijsttrekker Rutte krijgt het meeste vertrouwen van het electoraat (20%), op de voet gevolgd door Cohen (17%). Slechts een op de tien Nederlanders heeft volgens deze peiling het meeste vertrouwen in CDA-voorman Balkenende. Opvallend is dat één op de 8 kiezers expliciet aangeeft in geen enkele lijsttrekker vertrouwen te hebben. De PVV groeit in de voorspelling van negen naar vijftien zetels. Van het electoraat heeft 6% het meeste vertrouwen in Geert Wilders.

Een verschil met andere peilingen en barometers is dat de kiezers – als ze zelf de 150 zetels mogen verdelen – minder grote uitschieters verwachten. Zo komt de rangorde in de grootte van partijen hoofdzakelijk overeen, maar verwacht men dat de uiteindelijke winst van de VVD en D66 minder groot is dan in de huidige peilingen wordt vastgesteld. Ook het verlies van het CDA schat men kleiner in dan nu in de peilingen naar voren komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)