De rechtbank heeft donderdagochtend MC IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad, Dronten en Emmeloord failliet verklaard. Woensdag ging Medisch Centrum Slotervaart eveneens failliet, daar is de afdeling spoedeisende hulp gesloten. De ziekenhuizen waren allemaal van dezelfde commerciële ondernemer Loek Winter. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en andere zorgverzekeraars weigerden nog langer krediet aan de zorgonderneming te verstrekken. Als gevolg van de situatie trekken uitzendbureau’s hun uitzendkrachten terug. Het AD :
"Inmiddels zijn ook patiënten op de intensive care overgebracht naar andere ziekenhuizen in Amsterdam, is er een patiëntenstop afgekondigd en wordt er alleen nog bij spoed geopereerd. Alleen al deze week zijn dertig maagverkleiningsoperaties afgezegd vanwege gesloten operatiekamers. Ook in de IJsselmeerziekenhuizen worden afdelingen gesloten en alleen bij spoed geopereerd. Zwangere vrouwen en langdurig zieke kinderen worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. De poliklinische apotheek kan niet alle medicatie meer leveren."
In Amsterdam kan het wegvallen van een ziekenhuis nog opgevangen worden door andere instellingen maar in Flevoland dreigt een probleem. De overheid sluit niet uit dat er doden vallen, schrijft de Volkskrant:
"Volgens de provincie en de gemeenten hebben patiënten in Flevoland te maken met grote fysieke afstanden tot medische hulp. Nu al hebben ambulances moeite om de wettelijke aanrijtijden te halen. Als het Medisch Centrum Zuiderzee wegvalt en daarmee de toegang tot acute zorg, wordt dat nog moeilijker. ‘Daarnaast heeft Lelystad een grote groep inwoners die een verhoogde aanspraak doet op zorg en niet heel draagkrachtig is. Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen’, aldus de verklaring."
Het is niet voor het eerst dat ziekenhuizen failliet gaan. Vijf jaar geleden trof een zelfde lot Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse nadat er opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiologie. Patiënten meden het ziekenhuis daarom. Ook nu speelt mee dat patiënten als dat mogelijk was liever elders geholpen werden.
Het AD bericht vanochtend op gezag van de Volkskrant dat steeds meer ziekenhuizen in de problemen komen door een andere ontwikkeling. Verplegend personeel stapt uit de vaste baan en wordt zzp’er. Dat klinkt voor velen aantrekkelijk vanwege de vermeende vrijheid maar zadelt de samenleving op met moeilijk oplosbare situaties:
"De ontwikkeling stelt zorginstellingen voor hoge loonkosten. In 2017 liepen de kosten voor het inhuren van zzp’ers in ziekenhuizen en gehandicaptenzorg met ruim 17 procent op, in de ouderenzorg met 16,4 procent en in de ggz met 11 procent. Ook is het met een slinkend bestand aan vaste medewerkers steeds moeilijker om werkroosters rond te krijgen."