9

Ziekenhuizen in verzet tegen verzekeraars

Verzekeraars willen aantal ziekenhuizen verminderen... Ziekenhuizen verzetten zich: zorg moet dicht bij de patiënt blijven

Grote verzekeraars als Achmea, CZ en Menzis willen dat de helft van de ziekenhuizen dicht gaat. De zorg kan dan geconcentreerd worden en zo moeten kosten bespaard worden, aldus de verzekeraars. De ziekenhuizen zelf zijn het daar niet mee eens. Bijna de helft gaat zich gezamenlijk inspannen om de plannen tegen te gaan.


De ziekenhuizen, verenigd in de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) vinden dat de plannen van de verzekeraars ten koste gaan van de patiënt. Zij willen juist meer samenwerking tussen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Alleen dan zou de zorg ‘kwalitatief goed, dicht bij de patiënt en betaalbaar blijven’.

De SAZ-ziekenhuizen zijn begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe zorgpolis. Deze moet volgend jaar landelijk beschikbaar zijn. Volgens de vereniging garandeert deze dat de patiënt zorg van hoge kwaliteit kan krijgen, zonder daar ver voor te moeten reizen. Met deze polis wil SAZ duidelijk maken dat concentratie niet de weg is, aldus voorzitter A.B. Wymenga in De Telegraaf.

NRC: Ziekenhuizen verzetten zich tegen plannen verzekeraars

cc-foto: Erwyn van der Meer

Geef een reactie

Laatste reacties (9)