Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen laten zich omkopen

  •  
17-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Ziekenhuis300.jpg
Thuiszorginstellingen betalen voor doorverwijzing patiënten. ... Het Amphia Ziekenhuis in Breda verdient zo'n 151.888 euro per jaar bij
Uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gebleken dat minstens vier ziekenhuizen zich hebben laten omkopen in ruil voor het doorverwijzen van patiënten.
Zo verdiende het Amphia Ziekenhuis in Breda tot 151.888 euro per jaar bij. De Tergooiziekenhuizen in Hilversum ontvingen 90 euro als ze een cliënt naar een specifieke zorginstelling doorstuurden. Ook het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen en het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom lieten zich de afgelopen jaren omkopen.
De NZa heeft de ziekenhuizen gesommeerd per direct te stoppen met het in rekening brengen van doorverwijzingen. Een patiënt die uit het ziekenhuis wordt ontslagen en wordt doorgestuurd naar bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling die thuiszorg levert, moet de vrije keuze hebben waar hij zijn zorg afneemt, stelt de NZa. In de praktijk is gebleken dat nieuwe thuiszorginstellingen er bij deze vier ziekenhuizen niet tussen kwamen. Zij kregen alleen patiënten doorverwezen als ze bereid waren daarvoor te betalen.
Volgens de NZa hoort het doorverwijzen van patiënten tot de reguliere taken van een ziekenhuis en zit de tijd die daarmee is gemoeid al verrekend in de tarieven die zorgverzekeraars betalen voor behandelingen. ‘Het is niet toegestaan een tegenprestatie te verlangen voor die dienst’, zegt Jaco van Lambalgen van de NZa.
Volgens Van Lambalgen hebben tientallen thuiszorginstellingen de vier ziekenhuizen betaald om patiënten toegewezen te krijgen. Mogelijk zijn ook andere tegenprestaties geleverd. Zo zouden thuiszorginstellingen bijvoorbeeld personeel hebben uitgeleend aan ziekenhuizen in ruil voor patiënten.
Eind van dit jaar denkt de NZa hier meer duidelijkheid over te hebben. Zorginstellingen die ziekenhuizen hebben omgekocht, kunnen represailles tegemoet zien.
Volkskrant:  Ziekenhuizen kregen geld voor verwijzingen van patiënten Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.