40

Ziekenhuizen: Samsom maakte fout in debat

Update: Samsom erkent: Ik heb het me iets te enthousiast voorgesteld

Ziekenhuizen in Eindhoven menen dat de uitspraken van Samsom bij Knevel en van den Brink onjuist zijn. Zo laten ze weten in een verklaring.

In het debat schetste de PvdA-leider een voorbeeld van betere samenwerking tussen ziekenhuizen in Eindhoven. In plaats van met elkaar te concurreren zouden ze een goede samenwerkingsvorm gevonden hebben.

“Dat is ingewikkelder in dat systeem van marktwerking want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMA, uitschakelen. Maar dat is ze gelukt”, zei Samsom. “En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er: er wordt meer zorg geleverd, de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe. Dat is op dit moment gaande in Nederland.” 

Het St. Anna Ziekenhuis, Catherina ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum zeggen dat ze “volledig conform de richtlijnen van de NMA werken. Dat wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staat dat er regionaal gebudgetteerd wordt”, zo schrijven de ziekenhuizen.

Update 22.38 uur

Samsom erkent dat zijn woorden over de ziekenhuizen in Eindhoven onjuist zijn. De PvdA’er leider zegt dat hij de samenwerking tussen de Eindhovense ziekenhuizen die nog moet beginnen, ‘iets te enthousiast heeft voorgesteld’.

Opvallend detail is dat de voorzitter van de Raad van Toezicht van het St. Catharina Ziekenhuis VVD-politicus Willibrord van Beek is. Rutte volgde hem in 2006 op als VVD-fractievoorzitter.

NOS: Ziekenhuizen: Samsom onjuist

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)