34

Ziekenhuizen: ‘Veel verwarring onder budgetpolishouders’

Rekening valt vaak maanden later op de deurmat ... Zorgverzekeraars Nederland gaat verzekerden actiever informeren

Volgens patiëntenfederatie NPCF weten steeds minder mensen waarvoor ze verzekerd zijn. En de Nederlandse Zorgautoriteit vindt het de plicht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars om patiënten te wijzen op de mogelijke risico’s die budgetpolishouders lopen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt zich in dit beeld te kunnen vinden. Voorzitter Yvonne van Rooy:

Elke ziekenhuis heeft in meer of mindere mate te maken met dit probleem.

Het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen heeft een speciale telefoonlijn geopend voor vragen over de budgetpolis, zegt een woordvoerder.

Mensen willen weten wat zij nog vergoed krijgen. (..) Mensen die normaal gesproken in ons ziekenhuis de telefoon aannemen, vonden het heel moeilijk om om te gaan met de vaak ongenuanceerde reacties.

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zegt meer dan honderd rekeningen te hebben gestuurd aan mensen wiens zorgberoep niet gedekt werd door de verzekering.

En we verwachten een fikse toename voor 2015. (..) Steeds meer mensen kiezen voor een budgetpolis, of komen er in het ziekenhuis achter dat hun polisvoorwaarden zijn veranderd en dat ze in ons ziekenhuis niet meer terechtkunnen. De rekening valt vaak pas maanden later op de mat. Dat roept vragen op.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland zullen verzekerden actiever geïnformeerd gaan worden over de budgetpolis. Ook zal het voor ziekenhuizen technologisch makkelijker zijn om te zien welk polis een patiënt heeft. 

NOS: Patiënt met budgetpolis moet steeds vaker bijbetalen

Cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (34)