20

‘Ziekenhuizen zitten op financiële tijdbom’

Discutabele derivatenhandel Vestia herhaalt zich bij VU en AMC

Een financiële ramp dreigt voor ziekenhuizen. Ze zitten volgens universitair docent Robin Litjes op een ‘tijdbom’ omdat ze een half miljard aan leningen hebben afgedekt met derivaten. Een zelfde constructie waardoor woningcorporatie Vestia nu voor miljarden schulden moet aflossen.

Litjes van de Nyenrode Business Universiteit deed op basis van een steekproef onder zorginstellingen onderzoek naar de derivatenhandel van ziekenhuizen.

Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben de rente op hun leningen laten vastzetten via rentederivaten. Dat zijn contracten met de bank om gedurende een bepaalde periode de variabele rente te ruilen tegen een vaste rente. Die pakt nu echter zeer ongunstig uit door de lage rente.

Het VUmc heeft voor 46,8 miljoen euro aan derivatencontracten uitstaan. Het ziekenhuis had vorig jaar al een schuld van 45 miljoen. Het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp staat voor drie miljoen in het rood, waarvan twee miljoen voor leningen die nog niet zijn afgesloten.

In het Parool zegt Litjes dat er alle reden is om alarm te slaan:

Zoals het er nu uitziet raken ziekenhuizen heel veel geld kwijt aan de financiering van deze contracten. Het voortbestaan van een ziekenhuis kan uiteindelijk zelfs afhangen van wat de rente gaat doen.

Parool: Financiële ramp dreigt voor AMC en VU

cc-foto: DennisM2
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)