121

Zijlstra: Defensie belangrijker dan zorg

Update: Samsom tegen extra geld voor Defensie ... Zijlstra eist meer geld voor defensie ... 'Wat heb je aan goede zorg en onderwijs als de veiligheid in het geding is?'

De VVD wil dat het budget voor defensie wordt verhoogd. Dat zei fractieleider Halbe Zijlstra op een partijbijeenkomst in Goes. Nu de Verenigde Staten zich steeds meer terugtrekken uit het Midden-Oosten, ‘komt onze veiligheid daarom meer op onze schouders terecht’, aldus de fractieleider.

Update 17.26 uur
Samsom voelt er niets voor om het regeerakkoord open te breken om het budget van Defensie te verhogen. De PvdA-leider gaf aan dat de prioriteiten van zijn partij anders liggen.

De energiebelangen van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten zouden afnemen, onder meer door de groeiende winning van schaliegas in het eigen land. Daarom zijn er steeds minder Amerikaanse troepen in de regio en dat baart Zijlstra zorgen.

Onze veiligheid komt daarom meer op onze eigen schouders terecht. Als de Amerikanen zich terugtrekken, moeten we Europa-breed, dus ook in Nederland, nadenken of we onze veiligheid op orde hebben.

De eigen defensie moet ook voor Nederland op peil gehouden worden. De fractieleider: “Wat heb je aan goede zorg en onderwijs als de veiligheid in het geding is?”

Afgelopen week werd duidelijk dat de twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) gestald zullen worden tot het kabinet een besluit heeft genomen over de vervanging van de F-16. De ontwikkeling van het vliegtuig heeft Nederland in middels al 1,2 miljoen euro gekost. Tijdens de stalling wordt er wel door Amerikaanse piloten met de vliegtuigen gevlogen. Dat is nodig om ze luchtwaardig te houden.

NOS: VVD wil meer geld voor defensie

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (121)