15

Zijlstra weer beschuldigd van vriendjespolitiek

Voorzitter Raad van Toezicht Universiteit Utrecht stapt op na vergaande bemoeienis van staatssecretaris van Onderwijs met benoeming nieuw raadslid

Rien Meijerink, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht stapt op, zo meldt het online universiteitsblad DUB. Meijerink doet dit omdat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) tot drie keer toe een voorgedragen kandidaat voor de Raad heeft afgewezen om vervolgens zijn eigen favoriet, Jan van Zanen, een partijgenoot, aan te stellen. Het is niet de eerste keer dat de staatssecretaris zich verregaand met een Raad van Toezicht van een universiteit bemoeit. Door studenten van de Universiteit van Amsterdam werd hij al beschuldigd van belangenverstrengeling.

Meijerink zegt dat hij na lang wikken en wegen niet meer de verantwoording wil nemen voor de Raad van Toezicht. “Er bestaat een procedure en die hebben wij gevolgd. De staatssecretaris is daar van afgeweken en dan voel ik me als Raad van Toezicht niet meer serieus genomen. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de Raad wordt aangetast.”

De normale procedure is dat de Raad van Toezicht een profiel maakt van de gewenste kandidaat, zo schrijft DUB. Zowel mensen van binnen de universiteit, als bij het ministerie mogen hierop reageren. In het profiel stond nu bijvoorbeeld dat de kandidaat binding moet hebben met de Universiteit Utrecht of het Universitair Medisch Centrum. Op grond van dat profiel, zijn drie mogelijk kandidaten geselecteerd. Het werd echter al snel duidelijk dat Zijlstra zijn oog had laten vallen op zijn partijgenoot Jan van Zanen (VVD). Van Zanen (1961) heeft lang in de Utrechtse gemeenteraad gezeten en was jaren wethouder van Financiën. Momenteel is hij burgemeester in Amstelveen. “Ik heb niets tegen Van Zanen”, zegt Meijerink, “maar hij paste niet in het profiel.”
Meijerink hoopt dat deze faux pas van Zijlstra eenmalig is en dat bij de benoeming van zijn opvolger wel de procedure op juiste wijze gevolgd zal worden, aldus DUB. Het is de vraag of dit zo is. Begin september kwam al naar buiten dat Zijlstra ook bij de benoeming van een voorzitter van de Raad van Toezicht aan de Universiteit van Amsterdam probeert te beïnvloeden. Studentenorganisaties beschuldigden de staatssecretaris van belangenverstrengeling.

Het Leids universiteitsblad Mare schreef naar aanleiding van de affaire Meijerink een achtergrondartikel over Raden van Toezicht. De Leidse voorzitter Nout Wellink is “vrij ongelukkig” met de manier waarop Zijlstra Van Zanen heeft benoemd. Hij adviseert Van Zanen nog eens goed na te denken alvorens het lidmaatschap te aanvaarden. Voorkom de zweem van belangenverstrengeling, zegt Wellink. “Houd deze lichamen op afstand van de politiek.”

Lees meer bij DUB: Meijerink stapt op na opgelegde benoeming Raad van Toezicht

Mare: Toezicht met tanden

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)