156

Zijlstra wil zijn zin

VVD-fractievoorzitter: Wanneer Eerste Kamer de Tweede Kamer in de weg zit, kunnen we de tent beter opdoeken

Als het aan VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ligt, wordt een te politieke Eerste Kamer in de toekomst afgeschaft. Die uitspraak doet Zijlstra in een interview met de Telegraaf. Volgens hem kan de Senaat beter worden afgeschaft, als deze om politieke redenen het kabinet dwarsboomt.

De Eerste Kamer heeft een controlerende rol. Wetsvoorstellen moeten er op kwaliteit worden getoetst. Hoewel de politieke functie van de Senaat veel kleiner is, lijkt deze vanwege de coalitie tussen VVD en PvdA groter geworden. De twee partijen hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid en moeten daarom voor al hun plannen lobbyen bij de overige partijen. Zijlstra:

Ik ga er nog steeds van uit dat de Senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie.

Als de Eerste Kamer de taken té politiek gaat uitoefenen kan de Senaat wat Zijlstra betreft dan ook beter opgedoekt worden, om een onwerkbare situatie te voorkomen:

Want dan moet je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer. En als je dat hebt, zijn er over twee jaar provinciale verkiezingen, treedt er vervolgens een nieuwe Senaat aan en moet je weer gaan schuiven.

VVD-fractievoorzitter Loek Hermans van de Eerste Kamer sluit zich aan bij de uitspraken van Zijlstra. “De Eerste Kamer moet geen doublure worden van de Tweede Kamer. Dat vertraagt de besluitvorming in Nederland,” aldus Hermas op Radio 1.

Lees ook op Joop de reactie van SP-fractievoorzitters (Eerste en Tweede Kamer) Tiny Kox en Emile Roemer: Halbe Zijlstra is een slechte verliezer

De Telegraaf: ‘Senaat met grillen liever afschaffen’

Geef een reactie

Laatste reacties (156)