121

Zinloos politiegeweld tegen toerist in Amsterdam

Amerikaanse taferelen ... Tien agenten duiken bovenop toerist die de verkeerde kant op fietst

Wereldfietsstad Amsterdam raakt zijn naam kwijt door agressieve agenten die een hulpeloze toerist van de fiets rukken. Op dit filmpje is te zien hoe een toerist, waarschijnlijk per ongeluk, tegen het verkeer in rijdt en vervolgens hardhandig wordt gecorrigeerd en geboeid afgevoerd voor zijn misstap. Het filmpje dat op 25 maart door een oplettende omstander werd gemaakt gaat sinds twee dagen als een viral het internet over. Het maakt veel los over hoe de politie bij kleine onschuldige misstanden optreedt.

Ook de filmer krijgt een waarschuwing van één van de agenten. Hij noemt de jongen een ‘stumper’ omdat hij filmt hoe de agenten worden uitgejouwd wanneer zij met z’n tienen de toerist tegen de grond gedrukt houden en vervolgens geboeid afvoeren. 

Het politiegeweld in Amsterdam doet denken aan Amerikaanse taferelen van agenten die zichzelf niet meer in de hand weten te houden. Zoals in het geval van de Amerikaanse dakloze Kelly Thomas. Hij kreeg met agenten aan de stok omdat hij kampeerde op een openbare plek. De agenten die Thomas wilden verwijderen kregen te maken met tegenstand van de verwarde dakloze die ontvlamde toen de agenten aan hem begonnen te trekken. In het geval van de zwakbegaafde Thomas liep het incident niet goed af. Hij overleed doordat twee agenten hun woede niet konden bedwingen. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)