17

Zo draait de baantjescarrousel van de Europese Commissie

Europese Commissie geeft oud-commissarissen altijd toestemming voor nieuwe functies, ook wanneer belangenverstrengeling op de loer ligt

De relatie tussen het dagelijkse bestuur van de Europese Unie en de zakenwereld bevindt zich in een schemergebied. Zeker wanneer je beseft dat de draaideur waar oud-EU-commissarissen doorheen zwaaien naar het bedrijfsleven toe, flink doordraait. Met alle mogelijke vormen van belangenverstrengeling van dien. Aan die baantjescarrousel moet een einde komen, klinkt al langer. Daarom moeten alle oud-commissarissen hun nieuwe functies voorleggen aan de huidige Europese Commissie ter goedkeuring. Maar, zo blijkt nu, vrijwel alles wordt altijd goedgekeurd.

De lobbywaakhonden Corporate Europe Observatory en Lobby Control melden woensdag in een rapport dat van de 26 EU-commissarissen uit de vorige Europese Commissie, zeker negen op de loonlijst staan van een bedrijf of organisatie waar belangenverstrengeling op de loer ligt. Voor zeker acht functies geldt dat die vrijwel zeker niet door de beugel kunnen.

Eén van die functies wordt bekleed door Neelie Kroes, de oud-VVD-politica is adviseur van Bank of America Merrill Lynch. De lobbywaakhonden menen dat de  huidige commissie daar geen toestemming voor had mogen geven. Ook hekelen de organisaties de lobbyactiviteiten van oud-commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Ook de functies van de Belgische oud-Eurocommissaris Karel De Gucht worden genoemd. Hij is één van de architecten van het omstreden TTIP-verdrag en  neemt nu zitting in de raad van bestuur van het telecommunicatiebedrijf Belgacom (Proximus) en werkt voor CVC Capital Partners, een private equity investeringsbedrijf.

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, moeten alle oud-commissarissen nieuwe functies eerst voorleggen aan de huidige commissie. Drie maal heeft een oud-lid besloten een functie niet in te vervullen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, maar de commissie heeft nog nooit een negatief advies gegeven. De vraag nu is of dit de juiste werkwijze is.

Politico: The Commission’s corporate job pipeline

cc-foto: Neelie Kroes

Geef een reactie

Laatste reacties (17)