Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo klinkt het Europagevoel

  •  
24-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kiev.jpg
Honderdduizenden demonstranten in Kiev de straat op in pro-Europabetoging
In Nederland klinkt het anti-Europageluid steeds vaker door. In Kiev daarentegen gingen meer dan 100.000 demonstranten die pro-Europa zijn de straat op. Er werd gedemonstreerd tegen het besluit van de regering om een verdrag met de Europese Unie, om de banden met de EU te versterken, niet te tekenen.
De demonstranten, getooid met vlaggen van Oekraïne en de EU, eisen van de regering van premier Janoekovitsj dat het zijn koers wijzigt en alsnog het verdrag tekent. De demonstranten hopen zo op een versterking van de handel en de politieke samenwerking met de Europese Unie.
De regering in Kiev weigert echter vanwege één van de voorwaarden van het akkoord: de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko.
Duizenden betogers probeerden zondag overheidsgebouwen te bestormen, waarna de demonstratie flink uit de hand liep. Demonstranten sloegen agenten met protestborden en gooiden met stenen. De politie heeft traangas ingezet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.