Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo werd ZEMBLA-journalist opgepakt in UMC Utrecht

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
tomzembla
ZEMBLA-journalist Ton van der Ham is vrijdagmiddag opgepakt in het UMC Utrecht , ironisch genoeg na afloop van een lezing over openheid. De lezing werd gegeven door een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen, die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn. Als hij zich samen met de cameraman begeeft naar de zaal waar de lezing – die openbaar zou zijn voor zowel pers als andere geïnteresseerden – plaatsvindt, wordt hij tegengehouden door de beveiliging. De woordvoerder zegt geen vertrouwen te hebben in ZEMBLA en weigert zowel de cameraman als de verslaggever toegang te verlenen. Andere media mogen wel opnamen maken. Uiteindelijk biedt de woordvoerder aan dat ZEMBLA na afloop van de lezing een interview mag opnemen met Cullen.
Toen de eerste mensen de zaal verlieten werd Van der Ham alsnog door beveiliging gesommeerd weg te gaan met de camera. Van der Ham weigerde dit, omdat er andere afspraken waren gemaakt. Vervolgens werd hij door de beveiliging hardhandig vastgepakt en meegenomen naar een kamer waar hij werd vastgehouden tot de politie kwam. Na uren in een cel te hebben doorgebracht en te zijn verhoord door politie is Van der Ham rond half elf ’s avonds vrijgelaten.
Op Radio 1 vertelde Van der Ham maandagochtend over de gebeurtenissen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.