51

‘Zo wil de Haagse politie racisme bestrijden’

Burgemeester van Aartsen presenteerde woensdag een plan waarmee racisme bij politiekorpsen definitief tot het verleden moet behoren. Dit stond erin

In de memo komt naar voren dat de politie, naar eigen zeggen, al begonnen is met verbeteringen in gang te zetten

Zo zijn er al gesprekken gestart in een zogenaamd Regionaal Discriminatie Overleg met COC, Joodse en Moslimorganisaties om ‘samen op te trekken in de aanpak van discriminatie.’ Ook wordt het trainingstraject van agenten uitgebreid met Antisemitisme en Moslim Discriminatie. Daarnaast worden er 24 stagiairs uit de ‘achterstandwijken’ aangetrokken.

‘Verbinding met de bewoners’

Een van de manieren waarop de politie de verbinding met de bewoners hoopt te herstellen is door workshops mogelijk te maken die de nadruk leggen op verbinding. Ook worden er meerder Buurt Preventie Teams ingezet in de Schilderswijk. Wordt er dagelijks vanuit agenten contact gezocht met de jeugd uit de (Schilders)wijk en is er wekelijks een open spreekuur met jongeren.

Van Aartsen geeft toe: racisme binnen de politie komt voor

Van Aartsen zei dit woensdag tijdens een gesprek in de gemeenteraad over de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez en de rellen die daarna uitbraken in de Schilderswijk, meldt Nu.nl
Van Aartsen ging hierbij in op zijn vermeende uitspraak dat ‘racisme binnen de politie niet zou voorkomen.’ Hij noemde dit falsificatie. Ook verklaarde hij dat de leiding van de politie ook op de hoogte is van het racisme.

Kritiek
De oppositie in Den Haag uitte eerder in de vergadering al kritiek op het stadsbestuur en de politie. Agenten zouden discrimineren en de gemeente zou te weinig doen voor bewoners.Volgens Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid hadden de rellen kunnen worden voorkomen.

Nekklem
Uit de raadsvergadering kwam woensdag verder naar voren dat de Inspectie voor Veiligheid en Justitie onderzoek gaat doen naar het gebruik van de nekklem, dit na aanleiding van de dood van Mitch Henriquez meldt de NOS. De nekklem is een omstreden middel, dat in bijvoorbeeld New York al jaren verboden is. Nederlandse agenten wordt de greep nog wel geleerd.

Update 22: 15

Politiechef in tranen 

Politiechef Paul van Musscher, hield het bij de gemeenteraadsvergadering over de dood van Henriquez niet droog. Met tranen in zijn ogen onderbrak hij zijn uitleg. Na een stilte zei Musscher: ‘Ik begrijp de emoties die dit oproept. Ook bij mij, zoals u ziet’ meldt Omroep West woensdagavond. 

Volgens de Haagse politiechef zijn emoties echter geen reden voor rellen. ‘Ik begrijp ook dat mensen uiting willen geven aan hun emoties. Maar de manier waarop dat is gebeurd in de Schilderswijk kan niet’ zo liet tijdens de gemeenteraadsvergadering in Den Haag weten.

Omroepwest.nl: Politiechef in tranen om dood Henriquez: ‘Ik begrijp de emoties die dit oproept’

NOS.nl: Inspectie onderzoekt omstreden nekklem
Nu.nl: Van Aartsen geeft toe dat er racisme voorkomt binnen politie

Geef een reactie

Laatste reacties (51)