119

Zo zien één miljoen vluchtelingen in Nederland eruit

Diederik van Vleuten vertelt in De Wereld Draait Door over de massale vluchtelingenstroom uit België naar Nederland in 1914

Het aantal vluchtelingen naar Europa neemt gestaag toe. Syriërs die vluchten voor de oorlog in hun thuisland, maar ook andere mensen die vluchten voor honger en opzoek zijn naar een plek voor zichzelf en hun kinderen waar ze veilig kunnen zijn. Nederland lijkt over de kwestie verdeeld; moeten we de vluchtelingen toelaten, of moeten we de grenzen juist sluiten?

Als we de media moeten geloven, is het aantal vluchtelingen dat Europa intrekt, of meer specifiek Nederland, op recordhoogte, al is het zeker niet de eerste keer dat vluchtelingen in grote getallen hun weg naar Nederland wisten te vinden.

In De Wereld Draait Door vertelt Diederik van Vleuten over de één miljoen Belgen die in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten, en over hoe ze met open armen werden ontvangen. De gelijkenis met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, is frappant: particulieren die begaan zijn met de vluchtelingen, stelden hun huizen open. Totdat de overheid besloot dat hulp gestroomlijnd moest worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (119)