25

Zo ziet het weerbericht in 2050 eruit

Verenigde Naties vragen wereldwijde televisiezenders: maak het weerbericht van juli 2050.

We kunnen geen krant openslaan of er staat wel een bericht in over de opwarming van de aarde. Dat het klimaat verandert en dat we dat een halt toe moeten roepen. Maar het lastige probleem met de klimaatverandering en de opwarming van de aarde is dat we er direct nauwelijks iets van merken.


Om de gevolgen van de klimaatverandering op de lange termijn toch dichterbij te brengen hebben de Verenigde Naties een aantal televisiestations gevraagd om de komende tijd nep-weerberichten te maken. De weerberichten spelen zich af in 2050 en brengen de voorspellingen van nu in beeld alsof ze zijn uitgekomen. Want pas als je beelden uit je eigen dagelijkse leven ziet, komt de boodschap écht aan, is de gedachte achter de actie.

Klimaattop

De opdracht aan de televisiezenders is gegeven naar aanleiding van de komende klimaattop in New York eind september, die op 23 september begint.

Niet iedereen is te spreken over de filmpjes. Volgens de Wereldmeteorologische Organisatie van de VN, de WMO, zijn de spotjes ‘vals maar wel realistisch’. In een van de filmpjes is bijvoorbeeld te horen hoe Miami onder water is gelopen en dat er slachtoffers gevallen zijn bij een tyfoon of door de droogte in de VS.

Nederland doet niet mee aan de actie. België wel, met de VTM. Daarnaast doen ook zenders als de Duitse ARD, het Amerikaanse Weather Channel en het Japanse NHK mee.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon dringt er bij de wereldleiders op aan om een “plechtige belofte” te doen om de klimaatverandering aan te pakken. Of deze weer berichten daar een bijdraag gaan gaan leveren is de vraag. Tot de dag voor de klimaattop in eind september wordt er iedere keer weer een nieuw catastrofaal weerbericht online gezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)