Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo ziet het kabinet Rutte III er waarschijnlijk uit

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
rutteIII

© DEN HAAG - Mark Rutte en Carola Schouten en Gert-Jan Seegers komt aan op het Binnenhof voor de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. ANP ROBIN UTRECHT

Het nieuwe kabinet Rutte III krijgt steeds meer vorm. Van de 16 ministers: zes voor de VVD, vier voor het CDA, vier voor D66 en twee voor de CU zijn er inmiddels 13 bekend, waarvan zes officieel bevestigd. Daarnaast komen er acht staatssecretarissen. Het nieuwe kabinet zal vier bewindslieden meer tellen dan Rutte II. Het aantal ministeries wordt uitgebreid van 11 naar 12, met de herintroductie van het ministerie van Landbouw. Ook komt er op enkele departementen een tweede minister, te weten bij: Volksgezondheid, Veiligheid en Justitie en Economische Zaken. Als de politieke bronnen van NRC , AD , Volkskrant en Telegraaf het bij het rechte eind hebben, komt Rutte III er als volgt uit te zien:
Minister-president (Algemene Zaken): Mark Rutte (VVD) Vice-premier: Hugo de Jonge (CDA) Vice-premier: Kajsa Ollongren (D66) Vice-premier: Carola Schouten (ChristenUnie)
Minister van Buitenlandse Zaken: Halbe Zijlstra (VVD) Minister van Economische Zaken en klimaat: Eric Wiebes (VVD) Minister van Veiligheid (V&J): Sander Dekker (VVD) Minister van Infrastructuur en Milieu: Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Minister van Volksgezondheid: Bruno Bruins (VVD)
Minister van Ouderenzorg (VWS): Hugo de Jonge (CDA) Minister van Defensie: Ank Bijleveld (CDA) Minister van Financiën: Wopke Hoekstra (CDA) Minister van Justitie (V&J): Ferdinand Grapperhaus (CDA)
Minister van Sociale Zaken: Wouter Koolmees (D66) Minister van Binnenlandse Zaken: Kajsa Ollongren (D66) Ministerie van Onderwijs: Ingrid van Engelshoven (D66) Minister van Ontwikkelingssamenwerking (BuZa): Sigrid Kaag (D66)
Minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio: Carola Schouten (ChristenUnie) Minister van (primair en voortgezet) Onderwijs en Media: Arie Slob (CU)
Staatssecretaris van Defensie: Barbara Visser (VVD) Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) Staatssecretaris van Immigratie (V&J): Mark Harbers (VVD) Staatssecretaris van ??? Mona Keijzer (CDA) Staatssecretaris van ??? Raymond Knops (CDA) Staatssecretaris van ??? Kees Verhoeven (D66) Staatssecretaris van ??? Vera Bergkamp (D66) Staatssecretaris van ??? Joël Voordewind of Ed Anker (CU)
De verdeling van de ministersposten tussen partijen kan de komende dagen nog verschuiven. Aanstaande vrijdag schuiven de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) aan bij premier Rutte en wordt de definitieve lijst vastgesteld. Op zaterdag, maandag en dinsdag zal Rutte vervolgens met alle kandidaat-bewindslieden gaan praten.
Dit bericht wordt aangevuld met nieuwe informatie.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.