In de derde aflevering van het VPRO-programma Zomergasten was Glenn Helberg te gast. De psychiater, mensenrechtenstrijder en lijstduwer van de politieke partij voorheen bekend als Artikel 1 hield een college over racisme, ongelijkheid, identiteit en vrijheid. Het werd een moeizaam gesprek, waarin duidelijk wordt dat het gesprek over racisme, discriminatie en diversiteit gevoerd moet blijven worden. De kloof tussen presentator Janine Abbring en Zomergast Glenn Helberg lijkt tegen het einde van de uitzending overbrugt, maar om daar te komen moest Helberg eerst een hoop uitleg geven over basale racisme-zaken. Abbring worstelde zich, zichtbaar ongemakkelijk, van fragment naar fragment.

Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant:

In zijn college ontstond nogal wat ruis. De verhouding was er al snel een van de gekleurde docent die zijn leerling de basisprincipes van alledaags racisme en ‘white washing’ moest uitleggen, die zich al snel ongemakkelijk of beschuldigd voelt en zich bijvoorbeeld moeilijk kan verplaatsen in het idee dat de afwezigheid van vaders in voormalige koloniale culturen nog altijd een gevolg zou zijn van de slavernij.

NRC:

Via fragmenten over onder andere de Gay Pride New York, de Miss Universeverkiezing 1968 en de zwarte schrijver James Baldwin slaat Helberg een brug tussen de homo-emancipatiebeweging en de Civil Rights Movement in de VS. Hij belandt daarmee uiteindelijk bij het slavernijverleden.

Hier wordt het voor Abbring moeilijk. Ondanks verwoede pogingen, krijgt zij geen grip op Helbergs redenering. Zijn bewering dat negatief gedrag van zwarte vaders geworteld is in de slavernij, stuit op onbegrip. Abbring doet het enige juiste wat je op zo’n moment kunt doen en benoemt de kloof die zij voelt. Half schertsend vraagt zij zich af of het nog wel goed zou komen tussen hen die avond.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (119)