Laatste update 08:22
68

Zoon Trump geeft toe dat campagneteam wilde samenwerken met Russen

Er is bewijs dat het campagneteam van Trump voor de verkiezingen een bespreking had met een advocaat die veel samenwerkt met het Kremlin. Dit werd tot nu toe in alle toonaarden ontkend. Niet alleen is door verschillende bronnen bevestigd dat deze bespreking plaatsvond, ook heeft de oudste zoon van de Amerikaanse president zelf toegegeven dat hij en Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, de bespreking inging met de intentie om informatie te vergaren over Hillary Clinton. Dat bericht de New York Times.

Kushner gaf recent al toe dat de bespreking plaatsvond, maar onthulde niet waar de bijeenkomst over ging. Sindsdien heeft de new York Times van verscheidene bronnen vernomen dat de bespreking, die twee weken na de nominatie van Trump als de Republikeinse presidentskandidaat, daadwerkelijk bedoeld was om samen te werken met de Russen.

Of de gesprekspartner, de advocaat Natalia Veselnitskaj, ook inderdaad informatie over Clinton heeft gedeeld, is nog onduidelijk. Trump junior ontkent dit in een verklaring, maar geeft daarin toe dat dit wel de bedoeling was. Volgens hem spraken hij, Kushner, en Paul J. Manafort, de voorzitter van de Trump campagne, af met Veselnitskaj op aanraden van een bekende van de Miss Universe schoonheidswedstrijd.

‘Nadat beleefdheden uitgewisseld waren’, zei Trump jr., ‘zei de vrouw dat ze informatie had dat individuen die samenwerkten met Rusland financiële bijdragen zouden leveren en mevrouw Clinton zouden steunen. Haar uitspraken waren vaag, ambigue, en sloegen nergens op. Er werden geen details gegeven. Het werd snel duidelijk dat ze geen betekenisvolle informatie bezat.

Volgens Trump junior ging het gesprek daarna over adoptiewetgeving in Rusland, die het onmogelijk maakt voor Amerikanen om Russische kinderen te adopteren:

Het werd me toen duidelijk dat dit de ware agenda was en dat de claim over potentieel nuttige informatie slechts een voorwendsel voor de bijeenkomst was.

Hiermee geeft Trump junior toe dat de intentie van de Trump campagne was om met deze Russische advocate af te spreken zodat ze informatie konden verkrijgen die Clinton zwart zou maken. De meest voor de hand liggende reactie van de president op het verhaal, namelijk roepen dat het ‘fake news’ zou zijn, wordt hiermee van tafel gehaald.

In eerste instantie ontkende Trump Jr. nog tegen de New York Times dat er in de bijeenkomst überhaupt over Clinton gesproken was. Een woordvoerder van de president zei dat ‘de president niet op de hoogte was van de bespreking en niet aanwezig was.’

Bekijk hier een fragment waarin Vice President Mike Pence glashard ontkent dat er ooit contact is geweest tussen de campagne van Trump en de Russen:

New York Times: Trump’s Son Met With Russian Lawyer After Being Promised Damaging Information on Clinton
Washington Post: Donald Trump Jr.’s stunning admission to the New York Times

Geef een reactie

Laatste reacties (68)