25

Zorg staakt tegen geldverspilling

Miljoenen voor extra personeel besteed aan managementcursussen ... 50Plus, PvdA en PVV zijn verbijsterd

Werknemers van enkele zorginstellingen staken vanmiddag. Ze zijn boos over het mismanagment van hun bazen. De afgelopen jaren zijn er door het kabinet extra miljoenen vrijgemaakt voor extra handen aan het bed, maar dat geld werd niet besteed aan extra personeel maar aan managmentcursussen, consultants en computersystemen.

uit eigen onderzoek van het AD blijkt dat geld bestemd voor het personeel lang niet geïnvesteerd wordt aan extra handen aan het bed. De extra 370 miljoen was nadrukkelijk niet bedoeld voor trainingen en computersystemen.

Ook een peiling van vakbond Abvakabo FNV schetst een zelfde beeld. Daaruit blijkt dat 70 procent van de ouderenverpleegkundigen geen extra collega’s heeft zien komen. Sommigen hoorden juist tot hun verbazing dat er bezuinigd werd op personeel.

Afgelopen weekend barstte de bom. Werknemers van zorginstellingen waar gekort wordt op personeel zijn woest. Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV legt uit:

Het is heel bijzonder als mensen bij verpleeghuizen het werk neerleggen, dat doen ze bijna nooit omdat ze voor mensen willen zorgen. Maar de verontwaardiging is groot.

De staking van vandaag wordt uitgevoerd midden op de dag zodat zo min mogelijk mensen gedupeerd worden. Verzorgingstehuizen moeten het met minder mensen doen, maar de spoeddiensten blijven wel in stand.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) kreeg afgelopen weekend al veel boze reacties van politici. Hij zei dit weekend geen eerdere signalen te hebben gehad dat het geld verkeerd is besteed.

PVV-Kamerlid Fleur Agema is boos:

Ik heb het ermee gehad dat zorggeld niet terechtkomt op de plek waar het voor bedoeld is.

SP-Kamerlid Renske Leijten ergert zich dat het probleem nog altijd niet is opgelost. Ze stelde eerder Kamervragen over dergelijke misstanden. Ook stemde de Kamer in met een verzoek om de Algemene Rekenkamer extra onderzoek te laten doen naar het gebruik van het geld voor extra personeel in de ouderenzorg.

PvdA-collega Otwin van Dijk riep op snel te onderzoeken waar het geld naartoe is gegaan. “De staatssecretaris ziet blijkbaar geen reden tot twijfel. Die heb ik wel. We staan aan de vooravond van ingrijpende bezuinigingen in de zorg.”

Henk Krol van de 50Plus partij vindt dat er vooral een oplossing buiten de politiek gevonden moet worden. Hij stelt voor dat bestuurders zelf maar eens moeten ondervinden hoe het er in verzorgingshuizen aan toe gaat. “Ik geef je op een briefje dat ze dan wel weten wat het personeel precies nodig heeft.”

AD: Zorg staakt uit woede mismanagment

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)