Laatste update 12:26
29

Zorg wegbezuinigd bij duizenden Gelderlanders

Zeker 5.000 Gelderlanders zijn vorig jaar hun huishoudelijke hulp kwijtgeraakt als gevolg van de bezuinigingen in de zorg. Dat meldt Omroep Gelderland maandag, na onderzoek onder 54 gemeenten in de provincie.

Bij de bezuinigingen gaat het deel om het toegewezen krijgen van minder of zelfs helemaal geen thuiszorguren meer. Maar ook haken veel mensen noodgedwongen af, omdat zij de verhoogde eigen bijdrage niet meer kunnen opbrengen. Die kosten kunnen oplopen tot 21 euro per uur.

Het komt steeds vaker voor dat zorgbehoevenden zelf opdraaien voor het regelen en betalen van de thuiszorg. Eind vorig jaar bleek al uit onderzoek van de Volkskrant dat veel mensen de broodnodige zorg stop zetten, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ook kwamen er signalen binnen dat mensen vanwege het kostenplaatje niet eens aan de zorg beginnen, ondanks dat die hard nodig is.

Unie KBO trok in september vorig jaar al aan de bel, omdat ook nog eens bleek dat er bij gemeenten sprake is van volstrekte willekeur wat betreft de geleverde vergoedingen. Dat levert verschillen in vergoedingen op die oplopen tot wel 900 euro per jaar. Uit het onderzoek van Omroep Gelderland blijkt nu dat van de 54 getoetste Gelderse gemeenten, er 17 zijn die helemaal niets meer vergoeden. De zorgbehoevenden in die betreffende gemeenten worden nu nog deels gecompenseerd via de Huishoudelijke Hulp Toelage van het Rijk. Een regeling die aan het eind van dit jaar komt te vervallen.

De Gelderse gemeenten geven toe inderdaad flink te hebben gekort op de thuiszorg. Om welke bedragen het gaat, kunnen de meeste gemeenten echter niet zeggen. In vijf gevallen zeggen gemeenten nog altijd teveel aan thuiszorg te hebben uitgegeven, zeven zeggen de vanuit het Rijk opgelegde bezuinigingen te hebben gehaald. De overige gemeenten hadden de cijfers nog niet inzichtelijk.

Te hard ingegrepen
Vakbond FNV is van mening dat de gemeenten veel te rigoureus hebben gesneden in de thuiszorg. Uit berekeningen van de vakbond blijkt dat de gemeenten slechts 18 procent hoeven te korten, aangezien ze vanuit het Rijk werden gecompenseerd. Desondanks hebben veel gemeenten zich strak aan de opgelegde 40 procent gehouden.

De nood is volgens Omroep Gelderland het hoogst in de gemeente Lochem. Daar heeft nu 70 procent van de zorgbehoevenden sinds de bezuinigingen geen hulp meer. Inmiddels heeft de gemeente 75 bezwaren ontvangen en ook zijn er al tien rechtszaken tegen de gemeente aangespannen. Bij elke rechtszaak heeft de rechter geoordeeld dat de gemeente fout zat. Het Lochemse bestuur denkt inmiddels na over nieuw beleid.

cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (29)