Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgbestuurders vangen ruim 3 miljoen aan vertrekpremies

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Bonus_Cali.org_300
Nieuwe wet beloningen nog geen rem op vertrekbonussen
Zorgbestuurders hebben dit jaar weer forse vertrekpremies ontvangen. Dit terwijl er in de sector moet worden bezuinigd en er een wet is ingesteld die afkoopsommen bij publieke instellingen op maximaal 75 duizend euro zet. Het vakblad Medisch Contact publiceert deze week zijn jaarlijkse ranglijst. De gemiddelde vertrekpremie uit de top tien steeg met 29 procent tot 3 ton.
Medisch Contact stelt de ranglijst elk jaar samen op basis van de jaarverslagen van alle 89 ziekenhuizen en ziekenhuiscombinaties in Nederland. Uit het overzicht blijkt dat minstens twaalf ziekenhuisbestuurders vorig jaar een vertrekpremie ontvingen. Samen toucheerden zij ruim 3 miljoen euro.
De lijst wordt aangevoerd door voormalig bestuursvoorzitter Emile Lohman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Hij kreeg in ruim 660.000 euro mee. Op de plaatsen twee en drie staan ex-topmannen Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen, met bedragen tussen de 4 en 5 ton.
Volgens Medisch Contact werpen ziekenhuizen een verscheidenheid aan “rookgordijnen” op, waarmee de vertrekregelingen bij de ziekenhuizen met meer of minder succes aan het zicht van de buitenwereld worden onttrokken. Klassiek is het doorbetalen van salaris, waardoor een deel van de vertrekregeling niet onder het kopje “ontslagvergoeding” in de jaarrekening terechtkomt.
Het vakblad verwacht dat de nieuwe beloningswet ook de komende jaren geen eind zal maken aan het fenomeen van forse vertrekpremies aan ziekenhuisbestuurders. Minister Edith Schippers liet de Tweede Kamer in april weten dat zij geen stappen tegen hogere uitkeringen kan ondernemen, zolang de afspraken in een arbeidscontract dateren van vóór het in werking treden van de nieuwe wet.
Foto-cc: Cali.org

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.