216

Zorgbezuinigingen: Huisarts en psycholoog hard gekort

Maagzuurremmers, stoppen met roken en diëtist uit basispakket

Dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid van plan was flink te bezuinigen was al bekend, ook dat ze hiervoor zou gaan schrappen in het basispakket. Na het kabinetsberaad vrijdag lichtte ze toe hoe ze de kortingen precies wil invullen. De grote klappen vallen bij de huisartsen en in de geestelijke gezondheidszorg. Dat meldt de Volkskrant.

De Volkskrant meldt bij monde van Schippers dat het budget voor Volksgezondheid met 15 miljard euro mag groeien. Maar vorig jaar was er een overschrijding van 1,1 miljard euro. De overschrijdingen moeten nu zoveel mogelijk terugbetaald worden bij de sectoren waar de overschrijdingen plaatsvinden, zei Schippers. Ook wordt volgens haar niet alleen bezuinigd bij de instellingen zelf, maar ook op de tarieven van de artsen.

Bij de geestelijke gezondheidszorg gaat een tariefkorting gelden van 222 miljoen euro. Ook gaan de eigen bijdragen voor een bezoek aan de psycholoog omhoog, en worden er minder zittingen worden vergoed. In totaal wordt 400 miljoen bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg.

De huisartsen krijgen een korting van 132 miljoen euro op het tarief. Ook bij verloskunde en logopedie komt een tariefskorting (bij elkaar 16 miljoen euro).

Uit het basispakket verdwijnen de maagzuurremmers (75 miljoen), de hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering (64 miljoen). Fysiotherapiebehandelingen worden vanaf 2012 pas vergoed bij meer dan 20 behandelingen per aandoening.

Lees meer bij de Volkskrant: Zorgbezuinigingen: huisartsen en GGZ worden honderden miljoenen gekort

Geef een reactie

Laatste reacties (216)