43

Zorgdirecteur werkt geen dag, krijgt toch torenhoge vertrekpremie mee

De Limburgse zorginstelling Vivantes heeft een oud-directeur een vertrekbonus van 65.000 euro meegegeven, terwijl die directeur geen dag in die functie heeft gewerkt. Dat schrijft het FD. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft schriftelijke vragen gesteld, demissionair staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) is woedend op de gang van zaken bij Vivantes.

In december vorig jaar trad de raad van toezicht van Vivantes terug, nadat de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad het vertrouwen in hen hadden opgezegd. De directeur, wiens benoeming vriendjespolitiek zou zijn geweest – hij was voorgedragen door zijn voormalige baas die ook bij het sollicitatiegesprek aanwezig was – trad daardoor nooit daadwerkelijk aan. Desondanks krijgt hij nu een ontslagvergoeding van 65.000 euro, 10.000 euro minder dan het maximumbedrag volgens de Wet normering topinkomens.

Volgens Van Rijn is de uitkering het gevolg van wanbeleid bij de raad van toezicht van Vivantes dat negen zorginstellingen exploiteert in Limburg. ‘Het toezichtsorgaan heeft duidelijk niet goed gefunctioneerd,’ aldus de demissionaire staatssecretaris. Of dat wanbeleid binnen de gehele zorginstelling doorwerkt, laat Van Rijn in het midden.

In de gestelde Kamervragen noemt Renske Leijten de gang van zaken ‘een meer dan betreurenswaardige verspilling van zorggeld en slecht voor het imago van de sector’. Leijten dringt eropaan snel een einde te maken aan ‘het old boys network in de zorg’.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)