86

Zorgen seksueel geweld gaan alleen om etnische afkomst dader

cc-foto: European Parliament
cc-foto: European Parliament

In de Volkskrant praat chroniqueur Toine Heijmans met de vader van een meisje dat september vorig jaar in Almere is aangerand door drie asielzoekers. Als ze op zaterdagnacht met een vriendin door een steeg loopt wordt ze gegrepen. Een houdt haar vast in een wurggreep en een ander begint haar te betasten. De vriendin begint te schreeuwen en slaan, een groep agenten verderop raakt gealarmeerd. De daders worden opgepakt, de politie had ze al een tijdje in de smiezen. Ze hadden die avond drie keer eerder toegeslagen. Geschokt door het gebeurde plaatste de vader die nacht na een bezoek aan het politiebureau een bericht op Facebook en spreekt van “grapjassen uit het plaatselijke asielzoekerscentrum”.

Vervolgens gaat Geert Wilders met het voorval aan de haal. Hij zoekt geen contact met het slachtoffer of de vader, noch informeert hij zich over het misdrijf. Hij gebruikt de aanranding om de zoveelste aanval te openen op premier Rutte en asielzoekers:  “Bedankt hè Mark dat je ze allemaal ons land binnenlaat #grenzendicht #kominverzet’.” Later die dag zoekt de PVV-leider contact met de media om asielzoekers te bashen: “ze zijn uit op onze dochters.”

De vader van het slachtoffer ziet het met lede ogen aan, vertelt hij in de Volkskrant:

‘Dus dan gaan ze ermee aan de haal’, zegt Gijs, ‘zonder mij of mijn dochter iets te vragen.’ Dezelfde dag nog vraagt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk om een ‘avondklok’ voor ‘deze tikkende tijdbommen’. Vier maanden verder heeft geen enkele politicus of bestuurder de moeite genomen hem te vragen hoe het zit. De burgemeester niet, de korpschef niet, Toon van Dijk niet, ‘nog geen fractieassistent’, en onderwijl jongleren ze met het lot van zijn dochter – het zit hem hoog. ‘Iedereen weet hoe het werkt: als het gewone daders zijn, is er geen publiciteit. Er lopen genoeg Hollandse testosteronbommen rond, en dan heeft bijna niemand belangstelling. Maar nu het asielzoekers zijn wel.’

De politie probeert hem tot zijn afgrijzen ervan af te houden aangifte te doen en lijkt er op uit de zaak in de doofpot te stoppen. Terwijl overal camera’s hangen zeggen ze weinig te weten over de toedracht en andere slachtoffers. Ook lijken ze niet geïnteresseerd in de afkomst van de daders. De vader wordt benaderd door boze types die knokploegen willen vormen maar ook door mensen die hem ervan verdenken PVV’er te zijn omdat de verdachten asielzoekers zijn en hij dat benoemt.

In maart is de rechtszaak en de vader maakt zich zorgen: “Ik zit niet te wachten op mensen met spandoeken en bakstenen. Mijn dochter heeft er niks aan. Ik wil alleen maar dat die mannen voor de rechter staan.” Met zijn dochter gaat het naar omstandigheden goed. In het seksueel geweld dat haar en anderen overkwam, lijkt verder niemand geïnteresseerd.

Dat de politie slachtoffers van seksueel geweld ervan weerhoudt aangifte te doen is al langer een bron van zorg. Het wordt als een van de mogelijke verklaringen genoemd voor het feit dat het aantal aangiften de afgelopen tien jaar is gehalveerd. Vorig jaar september sloeg het Centrum voor Seksueel Geweld daar alarm over.

Zie ook: Jinek toont wat er ook mis is met Keulen

 

Geef een reactie

Laatste reacties (86)