Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorginspectie eist invoering EPD, en wel vóór 2013

  •  
25-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Senaat blokkeerde elektronisch patiëntendossier eerder vanwege privacy problemen… Inspectie zet toch door
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) voor 2013 wordt ingevoerd. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een rapport over de ICT van de inspectie. De IGZ wil zorgverleners desnoods opleggen gegevens uit te wisselen om het dossier mogelijk te maken. Dit terwijl het plan voor een landelijk elektronisch patiëntendossier dit voorjaar in de Senaat sneuvelde, omdat de privacy niet goed geregeld zou zijn.
Een woordvoerster van IGZ verklaart dat de privacyregels die de Eerste Kamer in het voorjaar stelde, gerespecteerd zullen worden. Volgens de inspectie is een patiëntendossier nodig omdat zorgverleners nu van alles en nog wat over hun patiënten registreren, ‘maar één lijn is daar niet in te ontdekken’.
Er ontstaan fouten doordat informatie is versnipperd, ontbreekt of niet actueel is. Verder hebben veel professionals eigen dossiers en een eigen terminologie. Als iedereen gebruik maakt van hetzelfde dossier per patiënt, is de kans op fouten kleiner.
Huisartens en apothekers werken intussen samen aan een doorstart van het EPD. Op regionale schaal worden gegevens geregistreerd en gedeeld. Ook ziekenhuizen zijn hierin geïnteresseerd. Volgens IGZ-woordvoerster maakt het de inspectie niet uit of er een EPD op regionale of landelijke schaal komt, als de gegevens maar worden uitgewisseld.
cc-foto: J Cliss

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.