15

‘Zorgpremie kan 200 euro goedkoper’

Als ziekenhuizen efficiënter werken kunnen ze 15 procent kosten besparen, zeggen medisch specialisten

De zorgpremie zou met 200 euro per jaar omlaag kunnen, als ziekenhuizen efficiënter zouden werken. Dat stelt de Vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten (VVMS) maandag. Volgens de specialisten kan de ziekenhuiszorg zeker 15 procent goedkoper, zo meldt de Volkskrant.

Omdat blijkt dat privéklinieken door beter efficiency 15 procent goedkoper werken, denkt de VVMS dat deze winst ook bij gewone ziekenhuizen te halen is. Voorzitter Milco Linssen: 

Veel ziekenhuizen zijn uitgegroeid tot bureaucratische kolossen waar de overheadkosten kunnen oplopen tot 40 procent.

De ziekenhuisorganisatie zou nu te veel om het ziekenhuis zelf en de verzekeraar en minder om de patiënt draaien. Die wordt bij behandeling te veel van het kastje naar de muur gestuurd, doordat elk specialisme een strenge scheiding kent en er te weinig onderlinge afstemming is, aldus de VVMS. De vereniging vindt het vreemd dat ziekenhuizen nauwelijks met efficiencynormen werken. Ze pleit voor invoering daarvan en voor minder administratieve regels voor de arts, zo meldt de Volkskrant. 

Een kanttekening die de VVMS wel maakt: circa 75 procent van de zorgkosten (5200 euro per Nederlander) komt niet uit de ziekenhuiszorg.

Volkskrant: Specialisten: zorgpremie kan 200 euro omlaag

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)