37

Zorgpremie kan flink omlaag

Uit jaarlijks onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zorgverzekeraars veel meer geld in huis hebben dan nodig is

De zorgpremie kan een stuk lager volgens de Consumentenbond. Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat zorgverzekeraars veel meer geld oppotten dan nodig is.

De ‘grote vier’, Achmea, CZ, Menzis en VGZ, hebben vorig jaar samen 1,4 miljard euro winst gemaakt. Ruim 16 procent meer dan in 2012. Opgeteld komt dat op een bedrag van 5,8 miljard euro aan meer reserves dan de wettelijke 3,9 miljard die hen verplicht wordt. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond noemt die ‘oppotdrift‘ onnodig:

”Buffers zijn inderdaad nodig, maar nu zijn ze wel heel erg hoog. Wij willen dat het teveel betaalde geld terug gaat naar consumenten.”

Zorgverzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ hebben samen ruim 90 procent van de markt in handen. Per zorgverzekerde werd een gemiddelde winst gemaakt van 116 euro. Alleen de basispremie levert al een winst van 84 euro op, gemiddeld 7 euro per maand. VGZ maakte met 159 euro de meeste winst per verzekerde.

Het is niet waarschijnlijk dat de verzekeraars of de politiek zich iets aantrekken van het advies, vorig jaar trok de Consumentenbond ook al aan de bel en pleitte toen voor een premieverlaging van 300 euro per verzekerde per jaar. Het kabinet maakte onlangs op Prinsjesdag nog bekend dat de premies voor komend jaar waarschijnlijk zullen stijgen met ongeveer 10 euro per maand.

cc-foto: Carolien Coenen

Geef een reactie

Laatste reacties (37)