48

Zorgverzekeraars vergoeden comazorg niet

Het proces van een comapatiënt afwachten vinden verzekeraars te duur

Wanneer je in coma belandt zijn de zorgkosten totdat je weer wakker wordt niet gegarandeerd. Daar kwam Edit de Jong van Wereldnet achter toen ze de zorgpolis van een in coma geraakte vriendin doorspitte. Daarin stond in kleine lettertjes dat de verzekeraar tot maximaal 50.000 dollar uitbetaalt. Wanneer dit bedrag wordt bereikt, is haar vriendin aan haar lot overgelaten.

Comapatiënten die na de intensive care periode naar een zorgkliniek moeten worden gebracht, zijn binnen een week al door hun totale budget heen. De behandelend arts van de vriendin van De Jong adviseerde daarom de familie de vrouw thuis te laten sterven.

De situatie is schrijnend omdat op scans blijkt dat er niets aan de hand is met de hersenen van de vriendin van De Jong.

Alleen wordt ze dus maar niet wakker. Klinieken in dit land hebben er geen trek in dit proces af te wachten. Zonder enige medische kennis moet de familie nu een comapatiënt helpen zonder te weten of ze ooit nog uit dit coma komt.

Edit was geschokt door de polis van haar vriendin waarna ze direct haar eigen ziektekostenverzekering er op nasloeg.

Blijkt dat mijn verzekering zo mogelijk nog beroerder is dan die van mijn kennis. Aangereden worden en dan in een coma raken is hier echt het ultieme worst case scenario.

Wereldomroep: Wereldnet – Coma ‘worst case scenario’
cc-foto: Chrisinmb
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)