54

Zorgwet VS zondag in stemming

[Update 21:00] Sfeer binnen en buiten parlement is explosief ... Democratische afgevaardigden uitgescholden door demonstranten ... [Video] Ultieme speech van Amerikaanse president over Health Plan ... Huis van Afgevaardigden stemt zondagavond ... Democraten: 'Voldoende stemmen voor zorgwet' ... Obama: 'Hiervoor ging ik de politiek in'

Zondag is de cruciale dag voor het omstreden Health Plan van de Amerikaanse president Barack Obama. Het Huis van Afgevaardigden stemt over het wetsontwerp voor de hervorming van het zorgstelsel. De Democraten zijn tot op de laatste dag aan het lobbyen en denken het benodigde aantal van 216 stemmen te gaan halen. “We geloven dat wij de stemmen hebben.”

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Door redactie Joop

President Obama hield zelf zaterdag een ultieme speech om de laatste twijfelaars in eigen kamp over de streep te trekken. De meeste emotionele speech die hij ooit gaf, aldus een commentator van The Washington Post. Obama trapte af met een citaat van Abraham Lincoln. “I am not bound to win, but I’m bound to be true,” he said. “I’m not bound to succeed, but I’m bound to live up to what light I have.”

You have a chance to make good on the promises you made. This is one of those moments. This is one of those times where you can honestly say to yourself: ‘Doggone it, this is exactly why I came here. This is why I got into politics. This is why I got into public service. This is why I made these sacrifices.’

De Democraat Steny Hoyer, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is vol vertrouwen dat het Huis zondag instemt met het wetsontwerp voor de hervorming van het zorgstelsel. “We geloven dat wij de stemmen hebben”, zei Hoyer zaterdag. De New York Times rekent voor dat Obama kan rekenen op 207 stemmen en dat 18 leden nog twijfelen. Het wordt dus sowieso een close call.

Voor aanname van het voorstel is een absolute meerderheid van 216 stemmen nodig. De Democraten hebben weliswaar meer zetels in het Huis van Afgevaardigden, maar verscheidenen aarzelen of zij hun steun aan de plannen van president Barack Obama zullen geven.

Update 19:47 De sfeer rond de stemming is explosief. Woedende rechtse protestanten stonden zelfs in het parlementsgebouw te joelen naar democratische afgevaardigden, onderweg naar het debat over de zorgwet. Het ging er zo fel aan toe dat zwarte en homoseksuele afgevaardigden werden uitgescholden voor ‘nigger’ of ‘faggot’, zo meldt The Huffington Post.

Update 21:06 Het debat zelf gaat er ook fel aan toe, meldt The NY Times.

Update 21:15 Nieuwsblog Politico meldt op basis van eigen bronnen: “The White House and anti-abortion Democrats have reached an agreement to defusethe controversy over abortion in the health reform bill – planning a series of steps that will secure the support of Rep. Bart Stupak (D-Mich.) and other Democrats to give party leaders the votes they need to pass reform.”

Update 22:47 Als het Huis van Afgevaardigden zondag instemt met het plan van president Obama voor een nieuw zorgstelsel, zullen de Republikeinen in de Senaat honderden amendementen op het voorstel indienen. Dat heeft de Republikeinse senator John Cornyn uit Texas zondag op de aartsconservatieve tv-zender Fox News aangekondigd. Op deze wijze willde de Republikeinen het plan van Obama zoveel mogelijk dwars zitten.

Foto’s: White House / U.S. Army

Geef een reactie

Laatste reacties (54)