11

Zuid-Afrika overweegt neushoornhandel te legaliseren

'We hebben alles gedaan wat in onze macht ligt, maar het werkt niet'

De Zuid-Afrikaanse minister voor Milieubescherming Edna Molewa wil praten over de legalisatie van neushoornhandel. Volgens haar is er handel in hoorn op basis van de wet van pure vraag en aanbod. Door legalisatie zou de handel door de overheid beter gereguleerd kunnen worden, denkt ze.

De hoorn van neushoorns brengt op de Aziatische markt veel geld op als traditioneel geneesmiddel. In 2012 werden er alleen al in Zuid-Afrika 668 van deze dieren gedood door stropers.

Elke dag worden onze neushoorns gedood, en het wordt steeds erger. De realiteit is dat we alles gedaan hebben wat in onze macht lag, en het werkt niet. We denken dat we de handel op een gecontroleerde manier moeten aanpakken, zodat we de druk kunnen verlichten”, zegt ze in de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian.

De neushoornstroperij en de illegale handel in hoorn heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Milieubeschermers menen dat in 2016 meer neushoorns vermoord worden dan er geboren worden.

Milieuorganisaties vinden legalisatie geen goed idee. Ze noemen Molewa’s voorstel een ‘gevaarlijke en dubbelzinnige boodschap’ naar bijvoorbeeld landen als Vietnam die een te lakse wetgeving hebben en die de regels ook niet afdwingen.  

De misdaadsyndicaten in Vietnam laten nu al de champagnekurken knallen”, zegt Allan Thornton van het Environmental Investigation Agency. “Zij zijn degenen die het meest zullen profiteren van een legale handel.

Ook kan legalisering een verkeerd signaal afgeven over het gebruik van de hoornstoffen in de traditionele geneeskunde. Zo leidde bijvoorbeeld de verkoop van illegaal in beslag genomen olifantenivoor er juist toe dat de stroperij op olifanten toenam.

De Morgen: Zuid-Afrika wil handen in neushoornhoorn legaliseren

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)