17

Zuid-Afrikaan met kunstbenen schrijft geschiedenis

Sommige atleten betwijfelen nog steeds zijn 'voordeel' ... Pistorius doet ook mee aan de Paralympics

De Zuid-Afrikaanse 400-meter specialist Oscar Pistorius heeft vandaag zijn ticket voor de finale veroverd. Daarmee schrijft hij geschiedenis. Hij is de eerste atleet met kunstbenen die de finale op een Olympisch onderdeel haalt.

Pistorius oftewel de ‘Blade Runner’ wist alle ogen in het Olympische stadion naar zich toe te trekken. Hij rende vandaag zijn droom halve finale in het Olympische stadion in Londen. Daarvoor was zelfs zijn 89-jarige oma overgevlogen uit Zuid-Afrika. Hij finishte in 45.44 seconde. Een tijd waar winnaar Luguelin Santos maar vier honderdste vanaf wist te halen. 

“Ik wist dat Oscar één van de favorieten was tijdens de race”, zegt de Dominicaan achteraf. “Maar ik hou van hem. Hij een goede racer!” 

De Zuid-Afrikaan is geboren met een ziekte waardoor zijn beide benen al voor zijn eerste levensjaar geamputeerd moesten worden. Pistorius wist voorafgaand aan deze Olympische Spelen eindelijk de Olympische commissie er van te overtuigen dat hij mee kon doen aan de normale Spelen. Op de Paralympische Spelen haalde hij al vier keer goud. Daarna wilde hij meer. 

De Olympische Commissie bepaalde dat Pistorius inderdaad geen voordeel heeft met zijn kunstbenen van carbon. Sommige atleten betwijfelen dat nog steeds. Zo reageert de Britse Nigel Levine minder enthousiast. “Vraag het hem zelf”, antwoordde hij toen hem werd gevraagd of Pistorius een voordeel heeft. “Ik hou mijn mening voor mezelf wat betreft dit onderwerp. Het heeft niets met mij te maken”, zegt de atleet die ook voor Zuid-Afrika uitkomt. Anderen vinden het niet eerlijk dat Pistorius ook nog steeds mag meedoen aan de Paralympische Spelen.  

Pistorius heeft zijn doel behaald met het bereiken van de finale. Hij is waarschijnlijk niet goed genoeg om eremetaal binnen te halen, maar kan misschien nog voor verassingen zorgen. Zijn persoonlijke record is 45.07. 

Huffington Post: Oscar Pistorius Makes Olympics History, Reaches Men’s 400-Meter Semifinals

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)