Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zuid-Europese bedrijven ontwijken massaal belasting, via Nederland

  •  
09-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
mono_300.jpg
Noodlijdende overheden lopen inkomsten mis 
Ruim de helft van de internationaal opererende grote ondernemingen uit Italië, Griekenland, Spanje en Portugal ontwijkt belastingen in eigen land – en andere landen – dankzij een brievenbus-filiaal in Nederland.
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant:
4105756012_db89e4be50
‘Vooral de Portugese overheid lijkt nadelen te ondervinden van de Nederlandse belastingroute’, zegt onderzoeker Rodrigo Fernandez van SOMO/UvA. ‘Bedrijven kunnen bijvoorbeeld de kostenniveaus van dochterbedrijven kunstmatig verhogen door iets hogere rentes of iets hogere royalties in rekening te brengen. Door te schuiven met renteniveaus tussen dochterbedrijven drukken ze wereldwijd hun belastingafdracht. Nederland is verder de ideale plek om kapitaal op te halen en door te lenen omdat er geen bronheffing wordt geheven op uitgaande rente.’
In Nederland komen steeds meer postbusbedrijven die bedoeld zijn om belastingen in andere landen te ontwijken. Volgens hoogleraar Rick van der Ploeg is dat een slechte ontwikkeling. Hij vindt dat het gunstige belastingklimaat in Nederland alleen gebruikt mag worden om echte bedrijven en de bijbehorende werkgelegenheid aan te trekken. De postbusfirma’s hebben niemand in dienst. Hoeveel geld er is gemoeid met de ontwijking is onduidelijk.
cc-foto: Alan Cleaver

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.