2

Zuid-Korea reikt Kim Jong-un de hand

Premier Park Geun-hye van Zuid-Korea bereid om Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un te ontmoeten zonder voorwaarden vooraf

Na de voorzichtige opwarming van de betrekkingen tussen de VS en Cuba, lijkt ook de relatie tussen beide Korea’s ietwat te verbeteren. Voor het eerst sinds 2007 tonen beide landen zich bereid tot een ontmoeting en een open gesprek, met de uiteindelijke vreedzame hereniging van beide landen als doel.

Nadat de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging de Noord-Koreanen in november al uitnodigde om een ‘reeks onderwerpen’ te bespreken om hereniging dichterbij te brengen, liet Kim Jong-un op Nieuwjaarsdag weten:

Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten oprecht de relatie tussen onze landen willen verbeteren door te gaan praten, dan kunnen we de vastgelopen gesprekken hervatten.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft zich nu bereid getoond om haar Noord-Koreaanse collega te ontmoeten zonder voorwaarden – zoals het afbouwen van het nucleaire programma – vooraf:

Mijn standpunt is dat ik bereid ben iedereen te ontmoeten, zolang het de pijn van de scheiding verzacht en een vreedzame hereniging tot stand brengt.

De Korea’s hebben elkaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog pas twee keer ontmoet, in 2000 en 2007. De landen zijn formeel in oorlog met elkaar, al geldt er sinds de Korea-oorlog van 1950-1953 een staakt-het-vuren. 

Cc-foto: de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye World Bank Photo Collection

Geef een reactie

Laatste reacties (2)