28

Zuidpool-ijs smelt dubbel zo snel als gedacht

3-jaarlijks verlies 160 ton ijs zorgt voor jaarlijkse zeespiegelstijging van 0,43 mm... NASA: smelten ijskappen niet meer te stoppen

De afgelopen drie jaar is het ijs op de Zuidpool met 160 miljard ton afgenomen, dat is twee keer zo veel als bij eerdere metingen van de Europese satelliet CryoSat. Door de hoeveelheid gesmolten ijs stijgt het zeeniveau jaarlijks met 0,43 mm.

Vooral in het westelijke deel van Antarctica smelten de gletsjers hard, door het relatief warme oceaanwater dat via de Amundsen Zee de Zuidpool bereikt. De zeestroming wordt aangedreven door wind die – volgens wetenschappers – krachtiger is als gevolg van de klimaatverandering. De metingen werden gedaan door de CryoSat-satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters.

Eerdere studies door onder andere NASA concludeerde al dat het smelten van de gletsjers vrijwel onomkeerbaar is. Een verontrustende gedachte wanneer je bedenkt dat de zeespiegel wereldwijd met 1,2 meter zou stijgen als de zes gletsjers in het westelijke deel van Antarctica helemaal wegsmelten.

cc-foto: NASA

Geef een reactie

Laatste reacties (28)