73

Zusterpartij PVV noemt zwarte minister aap

Lega Nord-senator beledigt minister van Immigratie Cecile Kyenge tijdens bijeenkomst ... Geheel in lijn met Lega Nord-traditie

Het is niet makkelijk donker zijn en zitting nemen in het Italiaanse kabinet. De van afkomst Congolese minister van Integratie, Cecile Kyenge, krijgt te maken met de ene na de andere racistische uitspraak aan haar adres. Niet van de kiezers, maar van nota bene haar mede Parlementariërs zelf. Afgelopen weekend was het weer zover. De Italiaanse senator Roberto Calderoli – van de ani-immigratiepartij en aankomend zusterpartij van de PVV, Lega Nord – zei bij een partijbijeenkomst: “Ik hou van dieren – beren en wolven, zoals iedereen weet – maar als ik de foto’s van Kyenge zie, moet ik meteen denken aan de gelijkenissen met een orang-oetan.”

Calderoli ging nog verder. Zo zei hij dat Kyenge illegale immigranten aanmoedigt naar Italië te komen en had ze beter minister kunnen worden in haar eigen land. Een storm van kritiek volgde, waar ook premier Enrico Letta ontzet op reageerde. Hij noemde de uitlatingen van Calderoli ‘onacceptabel’.

Het is niet de eerste keer dat Kyenge zo wordt beledigd. Sinds ze politiek actief is, is ze meerdere keren beledigd en bedreigd. Voornamelijk door politici van het extreem-rechtse Lega Nord. Mario Borghezi, Europees Parlementslid, suggereerde onlangs nog dat Kyenge ‘ tribale wetten uit haar geboorteland’ wilde opleggen. Een andere lokale Lega Nord-politicus maakte het nog bonter. Hij werd geschorst nadat hij op Facebook had gezegd dat Kyenge verkracht zou moeten worden, zodat ze ‘begrijpt wat slachtoffers van wrede misdaden voelen’.

Lega Nord is een extreemrechtse, separatistische partij. PVV-leider Geert Wilders bracht Roberto Maroni, leider van de partij, onlangs nog een bezoek tijdens zijn tour door Europa. Wilders is opzoek naar gelijke geesten in het buitenland om gezamenlijk een anti-Europees front te kunnen opstellen. De PVV-leider noemde het gesprek met Lega Nord ‘veelbelovend’. Dat belooft dus wat voor de toekomst.

Calderoli heeft inmiddels contact gehad met Kyenge en zijn excuses aangeboden. Hij zei dat de opmerking als grap bedoeld was en dat het niet zijn bedoeling was om haar te beledigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)